marți, 6 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – “De ce nu e atractivă Uniunea Europeană pentru tineri?”

Atât instituţiile europene, cât şi organizaţiile neguvernamentale sunt preocupate de situaţia tinerilor europeni, de atitudinea manifestată faţă de proiectul european. Studiile demonstrează că acestea sunt puternic influenţate de criza din ultimii ani. Despre acest subiect vorbeam în noul articol publicat de ziarul Argeşul.

Puteţi citi mai jos materialul apărut marţi, 6 mai:

..............

În cadrul unei dezbateri ce a avut loc recent la Bruxelles, cu privire la implicarea tinerilor în politica UE, s-a pus problema cauzelor pentru care blocul format din cele 28 de ţări este neatractiv pentru tinerii alegători. În prezent, Parlamentul European numără doar doi deputaţi sub 30 de ani şi, la ultimele alegeri, cele din 2009, au ajuns doar 30% dintre tineri la urne.

László Andor, comisarul european responsabil cu ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, subliniază că “viitorul este decis cu zeci de ani înainte, avem nevoie de a încuraja şi de a informa tinerii cu privire la bugetul european, criza din zona euro, adâncirea pieţei unice”.

Pentru a face politica europeană mai atrăgătoare, organizaţia de tineret a Partidului Popular European (PPE) a venit cu propuneri concrete, setate pentru a fi “discutate după alegeri”, a declarat preşedintele organizaţiei, Konstantinos Kyranakis. Propunerea lor, calificată drept o “iluzie” de către comisarul UE, are ca scop simplificarea procesului de luare a deciziilor în UE, prin reducerea numărului de direcţii generale şi de potrivire a acestora cu comisiile parlamentare, ceea ce ar reduce numărul de candidaţi nealeşi.

În contextul alegerilor europene, rapoartele de măsurare a impactului social al crizei economice din UE sunt tot mai abundente. Recent au fost publicate noi cifre cu privire la situaţia socială a tinerilor din Europa. Studiul arată “tendinţe îngrijorătoare” cu privire la faptul că tot mai mulţi tineri continuă să trăiască la domiciliu, împreună cu părinţii, cu implicaţii serioase pentru independenţa lor. Trendul se manifestă aproape în toate ţările europene, inclusiv în cazul Danemarcei şi a Austriei.

Rezultatele înregistrate la acest capitol, combinate cu procentul de 23%, cifra oficială a şomajului în rândul tinerilor din UE – 55% în Grecia, 53% în Spania – sunt cu atât mai îngrijorătoare. Sindicatele au prezentat Comisiei Europene starea socială din Europa, subliniind că tinerii sunt în continuare categoria de populaţie cea mai grav afectată. Totuşi, generaţia tânără “nu este o generaţie pierdută”, spunea Anna Ludwinek, reprezentant al Eurofound. “Mulţi tineri nu se simt de fapt excluşi, dar simt că viaţa a devenit foarte complicată, că valoarea lor nu este recunoscută, că ei nu pot găsi un loc de muncă de calitate. Ei vor o schimbare şi vor să se simtă apreciaţi”, explica aceasta.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: