marți, 13 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argesul – “Nevoia de a doua alfabetizare”

Pentru recâştigarea şi consolidarea încrederii cetăţenilor în proiectul european este nevoie de o bună comunicare a politicilor UE, prin crearea structurilor care să asigure o mediatizare calitativă a rapoartelor din Parlamentul European.

Despre acest subiect scriam în materialul publicat marţi, 13 mai, de ziarul Argesul:

...............

Recent, la Bucureşti, am discutat despre fenomenul racordării României la structura comunitară. Cu această ocazie am insistat din nou pe importanţa experţilor la Bruxelles. Se simte nevoia celor 25.000 de specialişti care să contribuie la recordarea ţării la UE printr-un program guvernamental nou. Dezbaterile au scos în evidenţă idei interesante, totul în contextul în care Europa se află într-un moment de restartare, de căutare a unui nou sistem, aşa cum a fost cazul după marea criză economică din anii ’30, după cel de-al Doilea Război Mondial sau după finalul războiului rece, în 1989.

Pentru o analiză completă a situaţiei, nu trebuie să vorbim doar despre canalele de comunicare a noţiunilor europene către populaţie, ci şi despre indicatorii care măsoară rezultatele acesteia: credibilitate, forţă politică, interes real sau înclinaţia către populism. Totodată, frica de criză şi de război poate fi un factor coagulant pentru a produce viziunea UE.

Având în vedere problemele principale cu care se confruntă proiectul european, concluziile au fost cele că europenizarea şi expertiza în domeniul Uniunii Europene pot fi privite ca o “a doua alfabetizare”, iar tinerii educaţi au şanse mai mari pentru a găsi un loc de muncă adaptat realităţii, cu şanse şi în combaterea ratei mari a şomajului. Nu este rău să ne gândim să introducem la nivelul curriculei o materie despre cultura şi civilizaţia europeană la clasa a X-a, în România. Ceva însă foarte practic, nu un conţinut sec şi plin de date statistice. Cursuri predate cursiv despre ce înseamnă cetăţenia europeană, ce drepturi şi obligaţii îi revin cetăţeanului european, ce oportunităţi avem noi ca români în spaţiul european.

Este important de asemenea să urmărim gradul de angajament în timpul alegerilor europene al “fibrei europene a României”. Apropo de alegerile europarlamentare, se observă că în Parlamentul European întâlnim două feluri de eurodeputaţi: “Referinţa” (implicaţi ca raportori) şi “Tribuna politică” (axaţi pe notorietate).

În următorii 5 ani, România trebuie să depăşească “sfera tehnică” de opinie pe anumite sectoare europene. E nevoie de o mediatizare calitativă a rapoartelor din Parlamentul European.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: