vineri, 23 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Făclia – “Listă şi vot preferenţial la euroalegerile din 2019?”


Ȋn noul material publicat de ziarul Făclia, propuneam ca variantă electorală pentru România, la europarlamentarele din 2019, listă, dar şi vot preferenţial, metodă practicată deja în alte state europene, printre care Belgia şi Olanda, dar şi Bulgaria.

Redau în continuare articolul de vineri, 23 mai:

........

Se discută mult în mediul european despre uniformizarea în viitor a sistemului de alegeri a eurodeputaţilor. În fiecare ţară avem liste electorale, fie naţionale sau regionale, însă, în unele ţări, precum Belgia şi Olanda, există posibilitatea ca alegatorul să dea şi un vot preferenţial unor candidaţi de pe listă. La fel, şi în Bulgaria, membrii parlamentului au decis să introducă recent un vot listă-preferenţial la aceste euroalegeri.

În funcţie de sistemul electoral pentru care optează fiecare dintre statele membre (căci nu este vorba de un sistem unic impus de UE, condiţia fiind însă să fie competitive), sînt cazuri în care s-a optat pentru listă deschisă, cînd votul preferenţial este obligatoriu şi alegătorii trebuie să aşeze candidaţii în ordinea preferinţelor lor, sau lista semideschisă, cînd votul preferenţial este opţional, partidul stabilind ordinea candidaţilor pe listă, dar alegătorii au posibilitatea de a-şi vota preferatul şi de a-l avansa pe listă, pe primele locuri. Astfel candidaţii aflaţi pe listele alegerilor europene derulează o campanie dinamică şi, după nominalizare, nu doar pînă la nominalizare de către partid în poziţii eligibile. Formula aceasta face campania mai plină de idei şi energie, căci decizia de partid se îmbină cu ambiţia individuală în campanie.

Pentru recîştigarea încrederii cetăţenilor europeni în proiectul european, avem nevoie de mecanisme prin care aceştia să decidă cu adevărat, nu doar partidele politice. Ei trebuie să simtă că sînt ascultaţi, că părerea lor contează, şi că cei care îî reprezintă în Parlamentul European le susţin interesele în mod real.

Dacă vrem să acordăm cu adevărat putere alegătorului, să îl motivăm să vină la vot, şi să motivăm şi candidaţii să facă o campanie ca la carte, trebuie să schimbăm sistemul actual. Propunerea de a avea listă şi vot preferenţial la euroalegerile din 2019 devine o dezbatere reală şi pentru România. Această cale ar fi optimă pentru un popor atît de pasionat de politică, ca cel român. Democraţia modernă bate la uşa alegerilor europene româneşti. Depinde numai de noi dacă avem înţelepciunea de a-i răspunde şi de a-i arăta ospitalitatea românească.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: