miercuri, 21 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “25.000 de specialişti pentru o Românie europeană”

În noua corespondenţă pentru ziarul Prahova am insistat din nou pe importanţa celor 25.000 de specialişti necesari pentru racordarea României la Uniunea Europeană.
Puteţi citi mai jos materialul apărut miercuri, 21 mai:

.............

Acum câţiva ani, analizând nivelul “racordării” României la Uniunea Europeană, spuneam că România are nevoie de 25.000 de români pentru un sistem funcţional, care să producă rezultate maxime. Susţin în continuare această propunere, aplicabilă printr-un program guvernamental nou. De ce 25.000 de persoane? Cine sunt ei?

Dacă ne referim la instituţii, la nivelul fiecărui minister “de linie” trebuie câteva persoane (poate 10-20) care sunt responsabile cu “emiterea semnalelor” despre poziţia României în politica sectorială aferentă.

La nivelul legislativului românesc, sute de persoane contribuie la buna racordare a ţării la agenda europeană. Fiecare deputat sau senator, fiecare grup politic, fiecare comisie politică îşi are experţii săi pe politicile europene. Desigur, sunt şi alte instituţii pe plan naţional care au un rol în mozaicul relaţionării.

Nu cred că exagerez când precizez că sunt necesare 12.500 persoane în sistemul instituţional naţional care pot fi considerate actori locali (parţial majoritatea) ai afacerilor europene. Acestora li se adaugă alte sectoare care sunt foarte dinamice în relaţia cu capitala Europei. Zeci de companii, care în cadrul departamentului “regulatory affairs” desfăşoară acţiuni în direcţia lobby-ului legislativ şi care cunosc în detaliu culisele comunitare. Federaţiile industriale, camerele de comerţ şi industrie, organizaţiile neguvernamentale, patronatele, sindicatele, firmele de consultanţă, cabinetele de avocatură au toate “acţiuni” în domeniul afacerilor europene. Sute de ziarişti scriu (chiar dacă de multe ori nu conştientizează 100%) despre dinamica sistemului comunitar, fie că e vorba de politică, finanţe sau educaţie. Sunt alte sute de profesori, conferenţiari şi lectori universitari care au prezentări despre “lumea codeciziei” sau construcţii instituţionale comunitare. Fără a exagera, extrapolând puţin, desigur, cred că sunt alte 12.500 în “sectorul privat” care îşi “câştigă pâinea” (cel puţin parţial) din afacerile europene.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: