miercuri, 28 mai 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – „Germania, mare actor european, dar şi global”

Miercuri, 28 mai, mi-am realizat obişnuita corespondenţă de la Bruxelles pentru ziarul Prahova, pe situaţia Germaniei, şi am analizat jocul acestei ţări în plan european şi global.

Redau în continuare materialul integral:

.........

Deciziile politice, dar şi economice, luate în Germania sunt privite cu mare interes de restul ţărilor, fiind vorba despre un pion principal pe tabla europeană şi mondială, în ciuda crizelor care i-au afectat pe vecini.

Pe plan intern, jocul german a demonstrat că indiferent de viziunea unui lider, dacă vrea să supravieţuiască trebuie să ţină cont de opinia publică din ţara sa. Nu poţi în acest context să ceri eforturi bugetare cetăţenilor tăi, ca să-i salvezi pe alţii, fără să pui condiţii dure în schimb. Astfel, se poate explica "intransigenţa" de care a fost acuzată Angela Merkel în criza eurozonei. Faptul că Merkel a jucat politic intern cum trebuie, prudent - pe măsura asentimentului cetăţenilor germani - e dovedit în rezultatul electoral record pentru CDU în 2013. Tot parte din jocul intern, la limita celui european, sunt deciziile sistemului juridic german, care i-au făcut să aştepte cu sufletul la gură pe restul partenerilor europeni în criza eurozonei. Totodată, să nu uităm că Banca Centrală Europeană, de la Frankfurt, e modelată pe sistem german, neinflaţionist.

Dar Germania se remarcă mereu şi în plan extern, şi e lesne de tras concluziile, când atât preşedintele SUA, cât şi cel al Chinei au trecut recent pe la Bruxelles, însă vizitele lor în Berlin în ultimii ani şi numărul telefoanelor de coordonare cu Angela Merkel le-au depășit pe cele cu Barroso sau Van Rompuy. În acest context, dacă e să reamintesc de parteneriatele strategice ale României, dacă ţara vrea să îşi promoveze interesele externe cât mai înţelept, e util să se coordoneze mai des cu Berlinul.

În ultimii ani, Berlinul a devenit, atât formal cât şi informal, al doilea Bruxelles. O dată pentru că sunt mai mulţi germani ca oricând în poziţii cheie, cantitatea îmbinându-se cu calitatea în termeni de influenţă asupra deciziilor instituţiilor europene, apoi, din ce în ce mai des, viziuni sectoriale sau globale cu privire la Europa se lansează la Berlin. Şi în continuare, interesele germane vor fi reprezentate în poziţiile de top ale UE. Fie prin desemnarea lui Martin Schulz ca viitor preşedinte al Comisiei Europene, fie, discret, prin Jean-Claude Juncker, cu sprijin în ceasul al doisprezecelea din partea cancelarului german, Angela Merkel.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: