joi, 22 mai 2014

Dezavantajele Scoţiei fără Londra

Intenţia Scoţiei de a se separa de Marea Britanie a fost descurajată de declaraţia fostului premier britanic Gordon Brown, care a avertizat recent, într-un discurs susţinut la Universitatea din Glasgow, că cei în vârstă vor fi mai bine protejaţi dacă rămân britanici.

“Pensionarii scoţieni vor fi mai bine protejaţi atât timp cât Scoţia va împărţi riscurile şi resursele cu restul Marii Britanii”, a avertizat Brown. Campaniei “Mai bine împreună” care se desfăşoară în prezent îşi propune să convingă alegătorii scoţieni să voteze “nu” la referendumul privind independenţa Scoţiei, programat să aibă loc în septembrie a acestui an. În afară de pensii, fostul premier britanic a atras atenţia că “funcţionarea serviciilor de sănătate publică (NHS), dar şi crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. (...) şi o posibilă independenţă ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 de locuri de muncă care depind de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii”.

“Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoţiene privind viitorul Scoţiei: cea naţionalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, şi a noastră, care se bazează pe un parlament scoţian puternic, susţinut de un sistem de acordare şi repartizare a fondului de riscuri şi de resurse pentru întreaga Marea Britanie”, a explicat el.

Am văzut că au apărut zvonuri în presa britanică şi despre cum va arăta steagul Marii Britanii fără Scoţia, dar şi despre accesul scoţienilor independenţi la vizionarea programelor BBC.

Despre independenţa Scoţiei am mai scris şi în alte mesaje pe blog:





Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: