sâmbătă, 17 mai 2014

European Business Summit-ul de la Bruxelles sub semnul celei de-a 3-a Revoluţii Industriale


Este pentru a 11-a oară, consecutiv, când particip la European Business Summit-ul de la Bruxelles. Am ratat practic doar ediţia inaugurală, cea din 2000.

Ediţia din acest an s-a derulat în premieră în incinta Ministerului Afacerilor Externe din Belgia, binecunoscutul Palais d’Egmont. La câteva zile de alegerile europene, agenda a fost axată pe următorul mandat al decidenţilor europeni (2014-2019), în special din punct de vedere al sectorului de afaceri.

Acum, în 2014, “anul schimbărilor politice la nivel european”, a fost şi ultima participare a Preşedintelui Barroso. Un adio în faţa a 1.500 de participanţi, în care încă actualul preşedinte al Comisiei Europene sublinia: “E nevoie anul acesta de o înţelegere între Comisie, Parlament şi Consiliu despre ce e prioritar şi ce nu este pentru următorii 5 ani în UE”.

Câteva idei exprimate:

·         E nevoie de a gândi reclădirea unei Europe competitive;

·         Dacă nu avansăm proiectul european, înseamnă că de fapt regresăm. Lumea este într-o permanentă mişcare;

·         UE trebuie să se reformeze – criza forţează schimbări radicale;

·         E nevoie de mai multă responsabilizare a liderilor în proiectul european, care ne aparţine tuturor;

·         Criza şomajului este încă foarte prezentă;

·         Unele ţări europene nu vor să dea din suveranitatea naţională în favoarea binelui european;

·         Se poate gândi o nouă structură a Comisiei Europene, bazată pe clustere (grup de comisari europeni care să răspundă de un grup de politici europene).

Sesiunea de deschidere a fost una dintre cele mai bune din istoria EBS, şi datorită prezenţei economistului de renume mondial Jeremy Rifkin, care puncta: “E nevoie de o viziunea economică nouă în UE. Trei elemente trebuie avute în vedere: comunicaţiile, energia şi logistica. UE trebuie adaptată pentru a permite a 3-a revoluţie industrială”.

Dan LUCA / Bruxelles

 

 

 

Niciun comentariu: