sâmbătă, 28 iunie 2014

Comunicare inovativă pentru Mandatul 2014-2019


EurActiv pregăteşte pentru 8 iulie un eveniment atipic, în incinta Parlamentului European. Iniţiatorii proiectului şi-au propus evidențieze cele mai recente instrumente inovatoare de comunicare disponibile deputaților europeni în timpul mandatului 2014-2019.

EurActiv a dezvoltat în ultimii 15 ani un concept unic de înțelegere a peisajului afaceri europene, atât la Bruxelles, cât și în principalele capitale europene. Combinând expertiza în științe politice, comunicare și tehnologie, EurActiv este acum mai mult decât o mass-media; este un Centrul de cunoștințe de expertiză a tehnicilor de comunicare ale UE şi a angajării practice a celor implicaţi.

Cheia construcţiei europene este transmiterea de mesaje consistente,
fără contradicţii flagrante între mesajul naţional şi cel european. Aşa cum încearcă de ani buni comisarii europeni - să ˝reprezinte UE˝, fără a privilegia ţara din care provin. Fiecare eurodeputat vrea, nu vrea, trebuie să comunice. Nu se mai poate “ascunde”. Tehnologia modernă şi puterea convenită prin Tratatul de la Lisabona, fac ca fiecare dintre eurodeputaţi să fie vizibil-responsabil de acţiunile lor.

Presa europeană şi cea internaţională, şi în special cele de limbă engleză şi germană, doresc să ştie cu adevărat în ce direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană, dar în tot trebuie să fie o strategie de comunicare sustenabilă. Sporadicele apariţii la televiziunea naţională sau ˝comunicatele de presă de la Strasbourg˝ sunt un bun început, dar jurnaliştii aşteaptă mai mult: o pagină de web actualizată, un blog în care săptămânal să vadă că există o ˝esenţã˝ a activităţii, o mediatizare mai bună a evenimentelor publice la care eurodeputaţii au intervenţii (în special la cele din afara instituţiilor europene). Există resursa umană şi financiară pentru un pas înainte în direcţia ˝comunicării de Bruxelles˝ prin exprimarea şi în limba engleză. Nu se poate să fi cotat un expert pe o anumită politică sectorială europeanã dacă ideile sunt exprimate doar în limba maternă.

Pentru că susţin această direcţie de dezvoltare, am preluat conducerea recent înfiinţatului Institut EurActiv, al cărui principal scop este oferirea de seminarii de formare de înaltă calitate, conferin
țe și programe de formare pentru mass-media, corporații, universități, administrații naționale și deputați europeni.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: