marți, 17 iunie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – O Scoţie “nouă”, fără Marea Britanie?


În noul articol pregătit pentru ziarul Argeşul am atins subiectul independenţei Scoţiei, trasând câteva dintre consecinţele unei posibile separări, după referendumul programat pentru luna septembrie.

Redau în continuare materialul integral:

.............

Vizita preşedintelui american în Europa a fost o nouă ocazie pentru acesta de a declara că nu-şi poate imagina o Uniune Europeană fără Marea Britanie, asta în contextul în care premierul britanic susţine în continuare ideea organizării unui referendum pe acest subiect.

Dar se anunţă posibile schimbări în Regatul Unit şi prin intenţia Scoţiei de a se separa de Marea Britanie. Este însă o iniţiativă descurajată de declaraţia fostului premier britanic Gordon Brown, care a avertizat într-un discurs susţinut la Universitatea din Glasgow că vârstnicii vor fi mai bine protejaţi dacă rămân britanici. S-a atras atenţia că “funcţionarea serviciilor de sănătate publică, dar şi crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. (…) şi o posibilă independenţă ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 locuri de muncă dependente de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii”.

“Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoţiene privind viitorul Scoţiei: cea naţionalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, şi a noastră, care se bazează pe un parlament scoţian puternic, susţinut de un sistem de acordare şi repartizare a fondului de riscuri şi de resurse pentru întreaga Marea Britanie”, a explicat Gordon Brown.

În cazul obţinerii independenţei, în urma referendumului programat în luna septembrie 2014, politica monetară scoţiană ar urma să fie schimbată. Variantele posibile sunt însă patru la număr: fie se păstrează lira sterlină în continuare, se utilizează în paralel atât lira, cât şi euro, se adoptă euro, sau se lansează o nouă monedă naţională. A treia opţiune ar fi singura alegere realistă, care evită o anumită formă de dependenţă faţă de Marea Britanie.

În plus, o eventuală negociere de aderare la Uniunea Europeană pentru Scoţia ar impune implicit şi adoptarea, mai devreme sau mai târziu, a monedei europene comune.

Guvernul Scoţiei a hotărât deja din toamna trecută ca ziua de proclamare a independenţei, în cazul unui rezultat pozitiv la referendum, să fie 24 martie 2016, la împlinirea a 700 de ani de la victoria scoţienilor asupra trupelor engleze în bătălia de la Bannockburn. SPN, Partidul Naţional Scoţian, iniţiatorul referendumului, consideră că, în urma separării, Scoţia ar putea profita de pe urma resurselor de petrol şi energie regenerabilă de care dispune, reţinând între 80% şi 90% din totalul veniturilor rezultate din exploatările din Marea Nordului care, acum, merg la bugetul Marii Britanii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: