marți, 3 iunie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Argeşul – Energia “scrie” istoria Uniunii Europene

Scriam recent despre tensiunile din ultima perioada din vestul continentului şi abordările în domeniul energetic, care amintesc de constituirea Uniunii Europene, dar anunţă şi direcţiile pentru următorii 10-15 ani.

Redau în continuare articolul publicat de ziarul Argeşul marţi, 3 iunie:

................
European Business Summitul de la Bruxelles din primăvara anului trecut anticipa dosarul energiei ca unul de mare interes în UE pentru perioada următoare, iar recentele evenimente din estul continentului confirmă prioritatea acestor chestiuni. Şi istoric vorbind, să ne reamintim de Tratatul de la Paris din 1951, baza constituirii Uniunii Europene, tot pe… fond energetic a fost semnat (Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului).

Propunerea venită din partea premierului polonez Donald Tusk de constituire a Uniunii Europene a Energiei, ceea ce ar determina, printre altele, înfiinţarea unei entităţi comune care să asigure aprovizionarea cu resurse energetice a tuturor celor 28 de state membre, a primit susţinerea din partea Franţei. Poziţiile statelor membre în acest sector au dat naştere la noi dezbateri la nivel european. Să nu uităm că, într-adevăr, Germania este un actor economic extrem de important în UE, dar Polonia joacă în Tringhiul Weimar, alături de Franţa şi Germania.

De trei ani, vizitez periodic Varşovia, acolo unde se discută teme europene cu mare interes. Sectorul privat este implicat în dezbaterile despre politicile europene, dar, totodată, este importantă poziţionarea comisarului polonez, Radoslav Sikorscki, ministrul de Externe al UE. Polonia, care ocupă 51 de locuri în Parlamentul European, s-a evidenţiat prin implicarea în politicile energetice şi climatice, două dintre subiectele importante pentru polonezi. Implicarea Poloniei în dosarul energetic este extrem de vizibilă.

Dar ce putem spune despre România, o ţară cu un potenţial energetic extraordinar? Din păcate, dacă Polonia este văzută ca a şasea putere europeană şi joacă tare, nu acelaşi lucru se poate spune despre România. Nu avem în discursul public-politic din România o abordare inclusivă. Vorbim încă de noi şi ei – România şi UE.

Impactul prezenţei româneşti este încă insular, nesustenabil. Insist pe potenţialul energetic al României şi chiar pe posibilitatea obţinerii unui mandat de comisar european în acest dosar, pentru că, sectorial, România joacă. În dosarul Energiei stăm bine. Doar Centrul Român al Energiei organizează evenimente cu vizibilitate la Bruxelles, cel mai recent fiind programat pe 10 iunie.

Miniştrii energiei din statele UE au discutat recent într-o întâlnire informală situaţia energiei europene. “Avem nevoie de o politică externă energetică comună”, susţinea comisarul european, germanul Günther Oettinger. Totodată, ministrul grec al energiei şi mediului înconjurător, Yannis Maniatis, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a evidenţiat în cadrul evenimentului ce a avut loc la Atena, obiectivele de creştere a eficienţei energetice şi de reducere a cheltuielilor în domeniu, în contextul schimbărilor climatice, dar şi pentru reducerea dependenţei.

Dar traversăm un an electoral, cu multe schimbări şi tensiuni pe scena europeană, cu decizii care vor influenţa puternic viitorii 10-15 ani. Dacă ne dorim condiţii favorabile, nu ne rămâne decât implicarea.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: