miercuri, 11 iunie 2014

Dan LUCA – articol în ziarul Prahova – “Un comisar european al angajării tinerilor?”

Am scris în noua corespondenţă pentru ziarul Prahova, despre posibilitatea ca în viitoarea Comisie Europeană să fie alocat un portofoliu pentru tineri, deoarece problemele cu care se confruntă aceştia trebuie recunoscute şi găsite soluţii pentru remedierea lor.

Redau în continuare articolul publicat miercuri, 11 iunie:

............

Criza ecomomică a afectat încrederea cetăţenilor europeni în proiectul european. Cetăţenii se simt mult prea departe de aparatul legislativ de la Bruxelles, ceea ce este în fapt o mare greşeală – reprezentanţii din instituţiile europene negociază acolo chestiuni care le afectează viaţa de zi cu zi, asta în contextul în care 75% din legislaţia naţională vine de la Bruxelles.

Şi o îngrijorare şi mai mare este aceea că acest trend se manifestă mai ales în rândul tinerilor. Nu este discurs public să nu ne amintească de grava situaţie actuală. Alegătorii au rămas acasă în ziua alegerilor neavând un răspuns la întrebarea „Ce face Uniunea Europeană pentru noi?” Iniţiative de genul ˝Garanţiei pentru tineri˝ sunt exemple foarte bune în acest sens. Problemele cu care se confruntă tinerii trebuie recunoscute şi găsite soluţii împreună cu toţi actorii implicaţi.

Îmi place mult ideea transmisă recent de a avea un super-comisar pentru ocuparea for
ței de muncă în rândul tinerilor în cadrul Comisiei Europene pentru perioada 2014-2019, portofoliu ce regrupează mai multe politici.

Îmi amintesc cum acum 10 ani, tot în prag de alegeri europene, Bruxelles-ul s-a mobilizat şi a „impus” un comisar european responsabil cu comunicarea. Şi aşa a apărut ca vicepreşedinte al Comisiei Europeane Margot Wallström, mâna dreaptă a preşedintelui Barroso în primul mandat.

Tinerii de azi sunt Europa de mâine. Asta cere acordarea unei atenţii deosebite acestei generaţii. Avem speranţe şi aşteptări de la Generaţia Erasmus, cea pregătită pentru toleranţă europeană, viziune, deschidere către alţii.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: