luni, 2 iunie 2014

Euroscepticii din Parlamentul European

Profesorul Mark Andreas Kayser vorbea într-un recent interviu acordat EurActiv despre ascensiunea partidelor eurosceptice în urma alegerilor. Luând cazul Franţei, aceasta va trimite mai mulți eurodeputați eurosceptici către Parlamentul European decât orice alt partid, de altfel un lucru deloc surprinzător luând în considerare rezultatul sondajelor efectuate înainte de alegeri.

De asemenea, în Marea Britanie, UKIP este partidul majoritar. Deci, vorbim de două ţări importante, spune specialistul, cu o economie destul de stabilă, spre deosebire de Grecia sau Portugalia, unde ar fi fost mult mai justificat creditul anti-european acordat de cetăţeni, pe fondul austerităţii. Austeritatea a fost însă impusă de guvernele interne, nu de Europa.

Profesorul subliniază totuşi că în multe ţări nu s-a insistat suficient pe transmiterea mesajului că de acum Parlamentul European are mai multă putere în Uniunea Europeană, iar rezultatul alegerilor va conta în desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene. Exemplul pozitiv pe care îl dă acesta este cel al Suediei, dar şi în cazul Germaniei dezbaterile televizate au fost mai „sofisticate”.

Despre pericolul pătrunderii euroscepticilor în noul Legislativ European am scris mult:






Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: