miercuri, 4 iunie 2014

Polonia vânează postul de Înalt Reprezentant al UE

Aşa cum am prevăzut încă de anul trecut, Polonia joacă tare la nominalizarea noilor comisari europeni. Recent Polonia a confirmat că îl va numi pe ministrul de externe, Radoslaw Sikorski, pentru a o înlocui pe Catherine Ashton, în calitate de șef al politicii externe a UE. Ashton a deținut postul de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate timp de cinci ani, dar a exclus continuarea în al doilea mandat.

Sikorskia a fost o figură de frunte în răspunsul diplomatic internațional la criza din Ucraina la începutul acestui an. Împreună cu miniștrii de externe din Germania și Franța , el a ajutat la medierea unui acord de pace în ultimele zile ale președinției lui Viktor Yanuokvych.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că domnul Sikorski ar fi un "candidat natural". "Eu va spun deschis: Polonia ar câștiga astfel o influență semnificativă în politica externă, pentru ​​că, așa-numitul Înalt Reprezentant ar fi în domeniul de aplicare al intereselor noastre".

Insist în continuare, că e ultima sută de metri, pe a ţinti şi în cazul României spre portofoliile care ne-ar avantaja, cele în care suntem cel mai bine poziţionaţi.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: