joi, 19 iunie 2014

Solana recomandă Uniunii Europene setarea priorităţilor

Fostul Secretar-General al Consiliului UE şi Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună, sublinia că alegerile pentru Parlamentul European au dovedit până unde merg frustrarea, dezamăgirea și lipsa de încredere a cetățenilor, atât în Uniunea Europeană, cât și în guvernele naționale, iar pentru recâştigarea loialităţii publice este nevoie de un program de priorităţi strategice.

În opinia diplomatului spaniol, economia este prioritară, iar rolul viitoarei Comisii Europene este de a  “relansa politici pentru piața muncii, pentru reducerea șomajului, mai ales pentru tineri”.

Nu mai puţin important este ca Uniunea Europeană “să regândească politica externă. Și, aici, viziunea Europei ar trebui să aibă ca punct central provocările cu care se confruntă trei dintre regiunile vecine”.

“Pentru Europa, interdependența este strâns legată de securitatea energetică. Sunt cruciali pașii în favoarea unei uniuni energetice și acestea ar trebui să fie printre principalele obiective ale Comisiei Europene. O politică comună în domeniul energiei trebuie să se bazeze pe o piață singulară și un plan de investiții colective, în timp ce se iau în calcul contribuții ale unor părți terţe”, a mai spus Javier Solana, susţinând propunerea premierului polonez.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: