luni, 18 august 2014

In Bulgaria, numãrul norocos este 15

Tânărul bulgar Momchil Nekov (27 de ani) a fost ales europarlamentar datorită faptului că zeci de mii de alegători nu au înţeles corect modul în care se vota cu noul buletin la alegerile europarlamentare din Bulgaria (cele din 25 mai 2014).

Nekov s-a aflat la numărul 15 în lista de candidaţi a Partidului Socialist Bulgar și în mod normal nu avea nicio șansă să fie ales, în condiţiile în Bulgaria urma să aibă doar 17 reprezentanţi în Parlamentul European, iar Partidul Socialist nu a obţinut decât patru mandate. Șansa lui a fost că numărul lui a coincis cu cel sub care se afla și partidul lui. Un număr de 34.000 de alegători se pare că nu au înţeles prea bine la ce servesc cele două numere și au bifat ambele.

După tragerea la sorţi, Partidul Socialist Bulgar a fost înscris pe buletinele de vot sub numărul 15. Probabil din această cauză, o mare parte dintre alegători au bifat acest număr nu numai în coloana cu pătrate, dar și în cea cu cerculeţe, votând astfel pentru candidatul Momchil Nenov. Astfel, tânărul a strâns 8,05% din totalul voturilor pentru partidul socialist, în timp ce Stanișev, care a fost și cap de listă — 6,61%.

Votul majoritar l-a costat postul de europarlamentar și pe fostul comisar european Meglena Kuneva. Deși a fost cap de listă al alianţei conservatoare Blocul Reformist, Kuneva a fost înlăturată de nr. 2 de pe listă, Svetoslav Malinov.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: