joi, 23 octombrie 2014

Barroso, la finalul unui deceniu în UE - Ce nu te omoară, te întăreşte!

La finalul celor două mandate la şefia Comisiei Europene, José Manuel Barroso consideră că “în ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă Europa în ultimii zece ani, continentul rămâne unit și deschis, fiind acum mai puternic și mai capabil să facă față globalizării”.

Barroso face bilanţul celor 10 ani în care a fost la Bruxelles, preşedinte al Executivului European. Uniunea Europeană are un număr aproape dublu de membrii- 28 de state, cu 13 mai multe decât în 2004, o zonă euro, care în ciuda crizei, se extinde. La fel precum în tradiţionalele discursuri privind starea Uniunii, Barroso, face câteva sugestii legate de viziunea sa asupra viitorului proiectului european.

O provocare pentru cei care îşi încep acum mandatele va fi asigurarea echilibrului în UE. “Uniunea Europeană necesită solidaritate și responsabilitate - în special solidaritate din partea țărilor mai prospere ale Uniunii și responsabilitate din partea acelor țări care au nevoie de reformă”, sublinia Barroso.

Concluzionând, portughezul crede că, “luate împreună, reformele adoptate de la începutul crizei au schimbat modul în care sunt reglementate şi supravegheate economiile europene și sectorul financiar, fiind creat cadrul care acum trebuie pus în aplicare pe deplin. Dar avem nevoie, de asemenea, pentru a merge mai departe, de promovarea reformelor structurale la nivel național. Putem vedea că țările care au făcut mai mult în această direcţie, au acum perspective economice mai bune. Nu trebuie să ne relaxăm încă după aceste eforturi. La urma urmei, criza economică nu a fost încă pe deplin depășită. Deciziile politice contează - şi greșelile au consecințe.   

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: