duminică, 19 octombrie 2014

Codificarea – noua “limbă” europeană?


Codificarea nu este o “limbă necunoscută” pentru cei mai mulţi dintre tinerii din ziua de azi care au crescut în preajma calculatorului și a internetului. Preocupările pentru alfabetizarea digitală de la cele mai fragede vârste este justificată, având în vedere că indiferent dacă vine vorba de locul de muncă, economie, educație sau antreprenoriat, sau pur și simplu distracție creativă, codificarea are un rol extrem de important.

Scopul “Săptămânii europene a codificării”, eveniment organizat în aceste zile, este de a încuraja tinerii să îmbrățișeze limbajul informatic, și pentru explica factorilor de decizie la nivel național importanţa integrării “codificării” în curriculum-ului școlar în întreaga UE.

Săptămâna UE a codificării” este o inițiativă concretă, propusă de tinerii consilieri ai doamnei comisar european Neelie Kroes. În viitorul foarte apropiat, pentru multe locuri de muncă vor fi necesare competențe de bază în materie de codificare. În ziua de azi peste 90% dintre ocupații necesită competențe în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC). De asemenea, persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul TIC sunt un pilon de bază al forței de muncă moderne în toate sectoarele economiei europene; cererea de specialiști în domeniu crește anual cu 3%, însă numărul absolvenților de știința calculatoarelor nu ține pasul cu această creștere. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a șomajului în Europa. Dacă nu abordăm în mod adecvat această problemă la nivel european și național, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC să fie de până la 900.000 persoane.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: