miercuri, 29 octombrie 2014

Despre retorica “junckeriană”

RFI prezenta recent un material restrospectiv al activităţii politice a noului președinte al Comisiei Europene. Autoarea, Mihaela Gherghişan, insistă pe modul aparte a luxemburghezului de a reacţiona în anumite situaţii.  

Toate întâlnirile la care participă sunt ″animate de spiritul lui Juncker, fie că ele se petreceau la miezul nopţii sau la patru dimineaţa″. Tocmai aceste atitudini i-au atras uneori antipatii, sau dacă nu, cel puţin au creat crontroverse.

Dincolo de asta, domnul Juncker pare a fi un om integru, care nu renunţă de dragul compromisului. “Dacă în relaţia cu capitalele a mai facut concesii de dragul de a obţine candidaturi feminine pentru echipa sa, Juncker nu a cedat aproape niciunui capriciu al Parlamentului. El a rămas inflexibil la unele ameninţări şi a condus negocieri dure pentru mai toţi membrii echipei până în ultimul moment”, se aprecia și în acest articol.

Până una alta, important va fi ca echipa desemnată de dânsul să facă faţă provocărilor existente la nivelul Uniunii, pentru continuitatea proiectului european, ceea ce nu va fi deloc ușor.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: