vineri, 10 octombrie 2014

Franţa – Şchiopătând în UE ?


Parisul trebuie să se mobilizeze mai mult, conform îndemnului lansat de Jérôme Cloarec, președintele think-tank-ului, ″Atelier Europe″. O simplă analiză a noului colegiu de comisari, confirmă tendința de pierdere a influenţei Franței, la Bruxelles. Doar unul din cei 28 de asistenți executivi vor fi de naționalitate franceză, în timp ce, prin contrast, germanii vor avea cinci șefi de cabinet, iar britanicii sunt reprezentaţi de trei șefi cabinet.

Conform francezului, ţara sa este plină de forţe care i-au permis să fie un motor istoric și rămâne un element-cheie al UE. Franța trebuie să recâștige încrederea în sine și să accepte lucid rolul său în Europa. ″Companiile noastre au înțeles acest lucru, de ce la politicienii noștri nu se aplică?″, se întreba Cloarec.

Avansul câștigat de Germania în cadrul Uniunii Europene se datorează și “incapacităţii Franţei de astăzi de a urma exemplul Germaniei în reforma economiei sale, iar lipsa competitivităţii a slăbit capacitatea ţării de a-şi proiecta influenţa” în capitala europeană, scria Reuters în 2013. Părerea este împărtășită de majoritatea francezilor din Bruxelles-ul european, conform unui studiu realizat în vara anului trecut.

Apropo de importanţa prezenţei în structurile europene pentru statele membre, (chiar și în cabinetele altor comisari decât cel naţional) scriam de modelul francez și german, ţări care își invită funcţionarii de rang superior din Comisie la o întâlnire tehnică cu reprezentanţii guvernului pentru a prezenta priorităţile ţării respective în anul următor.


Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: