sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Alegerile europene primare apreciate de cetãţeni


Preocupările pentru creşterea conexiunii între sistemul european și cetăţeni au condus spre formula alegerilor primare, în care partidele europene îşi prezintă listele cu candidaţii pentru funcţiile de vârf în instituţiile europene.

Totuși, alegerile pentru președintele Comisiei Europene au motivat doar 5% din alegători pentru a vota la alegerile din mai 2014. Un studiu post-electoral arată că posibilitatea de a influenţa alegerea președintelui Executivului european a creat interes peste media europeană în Luxemburg și Germania, țările de origine ale celor doi candidați principali la președinția Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Martin Schulz, ajungând la 10% în ambele țări. În Austria, 12% dintre cei chestionaţi au declarat că o parte din motivația lor de a vota a fost cursa prezidenţială, iar în Franța, cifra a fost de 5%, egală cu media europeană. Doar 1% dintre britanici au mers la vot pe considerentul că pot influenţa alegerea președintelui Comisiei Europene.

Numărul de alegători care citează motivul pentru care ei "pot schimba lucrurile la vot în alegerile europene", de asemenea, a scăzut cu 7 puncte, la 12%. Încrederea în instituţiile europene este acum mai scăzută în 15 state membre decât a fost în 2009, cu cele mai mari diferențe vizibile în țările cel mai grav afectate de criză, cum ar fi Grecia, Spania, Italia și Portugalia.

Un pas în direcţia bună au fost alegerile primare, dar la nivelul UE avem mai multă nevoie de dezbatere, de confruntare între “marile idei europene”. Pentru un real succes trebuie să ne pregătim de pe acum pentru 2019!

Dan LUCA / Bruxelles

 

Niciun comentariu: