vineri, 21 noiembrie 2014

Ce zice Scoţia despre menţinerea Marii Britanii în UE?

Recent, Reuters anunţa că premierul britanic a respins propunerea Partidului Naţional Scoţian (PNS), care dorește ca în urma unui eventual referendum Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, dar doar dacă majoritatea cetăţenilor din Scoţia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord și Anglia ar vota pentru acest lucru.

Trebuie înţeles însă contextul și raportul dintre Londra și membrele Regatului Unit: Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au grade diferite de autonomie, dar guvernul britanic din Londra controlează politica externă și nu este obligată prin lege să consulte administrațiile regionale pe probleme cum ar fi aderarea la UE. Scoțienii, care luna trecută au fost împotriva independenței conform rezultatelor unui referendum istoric, doresc probabil să susțină menţinerea UK în UE mai mult decât englezii, după cum arată sondajele.

Cameron insistă însă că este vorba de un singur “Regat Unit” și ceea ce va decide majoritatea alegătorilor (fără a ţine cont separate de scoţieni, gali, irlandezi sau englezi), asta se va face.

Pete Wishart, membru PNS în Parlamentul britanic, consideră că atitidinea premierului fată de această propunere echitabilă de altfel pentru scoţieni, este total opusă cu ceea ce promitea patidul conservator în campania dinaintea referendumului.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: