luni, 17 noiembrie 2014

Producătorii de vin au nevoie de susţinere

Acum câţiva ani scriam despre posibilitatea promovării României din punct de vedere turistic, cu vizitarea cramelor naţionale de tradiţie.

Conform datelor din 2011 România se afla pe locul 10 mondial la producţia de vin. În acest an însă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, s-a înregistrat o scădere drastică a producţiei de vin, cu 20% faţă de anul anterior, ajungându-se la doar 4,1 milioane de hectolitri.

Astfel, ţara noastră ocupă în prezent locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viţei-de-vie şi Vinului. Nu este rău, însă sunt ţări, vecine chiar, spre exemplu Ungaria, care au reușit să crească și în acest an la producţia de vin.

“În bazinul Drăgășani de pildă, producătorii susţin că este pentru prima dată în istoria Drăgăşaniului când producţia de struguri este compromisă în proporţie de peste 95%. Proprietarii podgoriilor calamitate din Drăgăşani urmează să primească despăgubiri de la stat”, scria Libertatea.

Nouă nu ne-ar strica poate o mai mare susţinere a acestui sector, atât în ţară cât și o promovare mai susţinută în străinătate.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: