miercuri, 19 noiembrie 2014

Vor britanicii ieșirea Marii Britanii din UE?


Apropo de opiniile liderilor politici britanici vis-à-vis de apartenenţa Regatului Unit la UE. Care este părerea alegătorilor? Potrivit unui sondaj Ipsos, 56% din britanici doresc să rămână Marea Britanie în Uniune. Susținătorii menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană nu au fost niciodată atât de numeroși în ultimii 23 de ani, în ciuda popularității în creștere a partidului eurosceptic UKIP.

Potrivit sondajului publicat în octombrie 2014 de către institutul Ipsos Mori, alegătorii conservatori reprezintă o foarte mică majoritate în favoarea menținerii în UE, în timp ce 73% din alegătorii laburiști (partid de centru-stânga, în opoziție) și 82% din PLDM (partid de centru, partener în coaliție) sunt susţinătorii acesteia.

Doar 11% din susținătorii UKIP, Partidul pentru Independența Regatului Unit, spun că doresc să mențină Marea Britanie în UE.

Cu toate aceste cifre pe masă, fostul premier britanic, John Major, nu exclude o ieşire a ţării sale din Uniunea Europeană în absenţa reformelor, potrivit discursului său susţinut acum câteva zile la Berlin. În opinia sa, actualul premier David Cameron are dreptate să propună organizarea unui referendum privind retragerea din UE, la orizontul anului 2017, dacă partidul său conservator va câştiga alegerile parlamentare din mai 2015. Mai întâi, pentru că 'nu putem ignora opinia publică'. Apoi, pentru că 'este vremea să reglăm viitoarea noastră relaţie o dată pentru totdeauna. Acest lucru poate fi făcut numai dacă apartenenţa noastră este susţinută de electoratul actual', a mai afirmat John Major.

Pe același subiect:



 

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: