luni, 9 februarie 2015

Noua Agenţie în România pentru implementarea Garanţiei pentru Tineret

Fiind vorba despre un subiect de importanţă majoră în multe dintre statele membre UE, am încercat prin intervenţiile mele pe blog actualizarea permanentă privind Garanţia pentru Tineret.

În acest context, cu implementare deficitarã, Comisia Europeană anunţa că îşi propune să aloce mai devreme 1 miliard euro din fondul Inițiativei pentru Tineri, pentru a stimula ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Asta înseamnă că statele eligibile ar putea primi prima treime din bani imediat după adoptarea programelor operaţionale, evident sub atenta supraveghere şi monitorizare a Comisiei.

"Prezenta propunere a comisarului Thyssen este un bun exemplu de măsuri foarte concrete și practice de combatere mai eficientă a șomajului în rândul tinerilor. Aceasta este ceea ce cetățenii europeni așteaptă de la noi", a declarat Manfred Weber, deputat european, președinte al Partidului (PPE) Grupul Popular European în Parlamentul European.

La rândul său, Johanna Nyman, preşedinte al Forumului European al Tineretului, aprecia că “mingea este acum în terenul statelor membre să sprijine această propunere și să se asigure că această finanțare ajunge la tineri. Statele membre sunt cele care au de luat măsuri pentru a asigura locuri de muncă de calitate pentru tineri și scheme potrivite pentru ca tinerii să ocupe aceste locuri de muncă. Este marele moment în care tinerii sunt scoşi din criza care i-a înghițit atât de mult timp!", arătându-se mult mai optimistă comparativ cu declaraţiile de la începutul anului.

În România, Guvernul propunea acum câteva zile înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Antreprenoriat şi Implementarea Programelor pentru Tineri. “Noua instituţie ar urma să preia gestionarea celor două componente din viitorul Program Operaţional Capital Uman destinate tinerilor care nu sunt angajaţi, nici în educaţie sau training (NEET) şi va avea rolul de "administrator de grant global" pentru aceste linii de finanţare care însumează peste 600 milioane de euro în următorii 7 ani”, preciza HotNews.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: