miercuri, 29 aprilie 2015

Dan LUCA – articol în Caleaeuropeana.ro – “Seminţe ale sferei publice europene?”

M-am adresat recent cititorilor publicaţiei caleaeuropeana.ro abordând un subiect “de organizare” care capată din ce în ce mai mare amploare în dezbaterile politice de la Bruxelles – apartenenţa unui individ la un partid politic european doar prin apartenenţa la un partid naţional din acea structură europeană, sau posibilitatea de a activa ca individ direct în structura comunitară.

Care sunt paşii parcurşi până acum în această direcţie îi puteţi afla, sintetizat, în materialul apărut miercuri, 29 aprilie 2015:

………………

Foarte interesantă recenta declaraţie a Preşedintelui ALDE (Alianţa Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa), Sir Graham Watson: ″Statul de membru direct al ALDE va accelera tranziţia de la naţional la supranaţional″. Asta înseamnă că acum, cel puţin la nivelul liberalilor europeni, un cetăţean european poate să adere direct la partidul european. Până în prezent o persoană fizică putea să fie doar membru al unui partid naţional, care făcea parte, la rândul său, din partidul european.

Desigur există multe întrebări la care se aşteaptă răspunsuri practice, printre care dacă un individ este compatibil pentru a face parte dintr-un partid naţional şi în acelaşi timp dintr-un partid european? Care sunt obligaţiile şi drepturile pentru cei care sunt în partidul european? Şi foarte important, care este viitoarea relaţie dintre partidul naţional şi cel european?

Şi la nivelul PES (Partidului Socialiştilor Europeni) precedentul preşedinte Poul Nyrup Rasmussen introducea noţiunea ″PES Activists″, un hibrid clar al unei posibilităţi de a activa direct ca individ pe structura comunitară.

Este foarte interesantă această dezbatere acum la început de ciclu electoral european. Congresele partidelor politice europene din acest an (Budapesta – iunie – PES, Madrid – octombrie – PPE, etc) vor da probabil un prim semnal despre ce se doreşte pe palierul federalismului din punct de vedere al partidelor europene.

În calitate de Director al Institului EurActiv din Bruxelles, am provocat partidele politice europene, dar şi fundaţiile lor politice, la o dezbatere pe tema mecanismelor propuse de partidele politice europene pentru o mai bună conexiune cu cetăţenii. Iar desigur, tema alegerilor primare din 2019 va avea un loc de cinste în interacţia din 28 mai 2015 de la Bruxelles.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: