joi, 16 aprilie 2015

Dan LUCA - contributie la un articol Gândul - HARTA INFLUENŢEI ÎN EUROPA. România, periferia şi urgenţa naţională: „Avem nevoie de 5.000 de superfuncţionari europeni şi 25.000 de experţi acasă”

Gândul publica joi, 16 aprilie 2015, un material ce are la bază rezultatele raportului prezentat de think thank-ul bruxellez, Bruegel, ocazie cu care am fost rugat să îmi exprim opinia vis-à-vis de slaba reprezentare românească în funcţiile de top la nivelul instituţiilor europene.

Astfel subliniam că noi, în acest moment, nu avem o şcoală de 'cadre europene', articulată, care să fie de interes strategic pentru România. Există, desigur, câteva facultăţi şi mastere în studii europene, dar nu este suficient. Inerţia sistemică nu rezolvă problema. România ar avea nevoie de o soluţie structurală, care s-ar putea traduce printr-un program amplu de pregătire, care să dea naştere unei culturi a afacerilor europene.

În perioada de preaderare, am avut programul cu 'Corpul de consilieri de integrare europeană', cei care au facut parte în echipa lui Vasile Puşcaş şi care au 'dus' practic ţara noastră în UE. Mulţi dintre aceştia sunt acum funcţionari europeni, şi asta e bine. Problema e că ne-am oprit ceasurile la momentul 1 ianuarie 2007, fiind incapabili să gândim un proiect de ţară realist. Ceea ce mă envervează şi mai mult este că incepem să ne complacem în această poziţionare de periferie de imperiu, iar cei care sunt chemaţi să propună politici publice realiste nu au timp de Europa decât la modul populist. Trebuie sa ne trezim, fiindcă 2019, anul Preşedinţiei UE a României, este mâine.

Există între 1.500 (estimarea Reprezentanţei României pe lângă UE) şi 2.500 de români (estimare citată în studiul Europuls) care lucrează în instituţiile europene, dar ar fi nevoie de cel puţin 5.000 de români la Bruxelles şi 25.000 de experţi acasă (faţă de 10.000 cât se crede că sunt acum în ţară).

Felicitări pentru iniţiativă, şi mulţumiri Alinei Matiş pentru invitaţie!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: