miercuri, 6 mai 2015

Cât de inflent este Bruxelles-ul?

Am parcurs recent oun studiu care analizează efectul pachetului legislativ propus spre aprobare la nivelul UE, prin examinarea a 1465 propuneri legislative finalizate în perioada 1 mai 1999 și 30 aprilie 2007 în cadrul procedurilor de codecizie și de consultare.

Lucrarea argumentează că oferirea de pachete legislative permite Parlamentului European să se bucure de o considerabilă influență legislativă în procesul decizional al UE.
Lucrarea susţine că a studiat toată legislația completat trecută prin co-decizie și proceduri de consultare, în perioada 1 mai 1999 și 30 aprilie 2007, deci înainte de Tratatul de la Lisabona. În urma analizei s-a constatat că 25% din toate propunerile legislative sunt negociate printr-un pachet legislativ. În plus, față de pachetul propus, succesul Parlamentului European în procesul decizional al UE apare condiționat de gradul de nerăbadare, intensități diferite preferențiale între PE și Consiliul, tip de probleme în discuție, coeziunea între Parlamentul European și sprijinul Comisiei.

S-a constatat că Parlamentul European a avut mai puţin succes în influenţarea unor politici ca Pescuit (11,6%), Agricultura (23,5%), afaceri financiare (25,5%), Economie și Impozitare vamală (34,7%), Relații Externe (40,9%) și Justiție, Libertate și Securitate (42,5%). Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare având în vedere că propunerile legislative în aceste domenii se încadrează în principal în „consultare”, spune autorul. În contrast însă, Parlamentul European a avut cel mai mare succes în domeniile de politică bugetară (71,8%), Educație și cultură (68,3%), Întreprinderi și Industrie (67,5%), ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (64,9%), Societatea Informațională (64,5%) și sănătate și protecția consumatorilor (61,6%).

Dan LUCA / Bruxelles


Niciun comentariu: