marți, 26 mai 2015

Cât de pregătită este Europa pentru a avea adevăraţi lideri politici?

Fiica unuia dintre fondatorii Uniunii Europene a declarat recent, în exclusivitate pentru EurActiv, că "Avem nevoie de o Europă cu două niveluri". Antoinette Spaak consideră că atmosfera de astăzi este foarte mult axată pe probleme sociale, șomaj, impozit, iar politicienii sunt prinşi în aceste probleme care trebuie rezolvate pe termen scurt. Ei nu găsesc însă modalitățile prin care să se raporteze la o construcție europeană, cu o viziune europeană. “Este dificil”, apreciază fiica lui Paul-Henri Spaak.

“Climatul actual nu este propice pentru apariția marilor lideri europeni. Ei sunt prea legaţi de rezolvarea acestor probleme urgente”, spunea ea. Paradoxal, aceştia ar trebui să fie în măsură să demonstreze că o Europă puternică ar fi benefică pentru populație, dar tocmai aceste chestiuni nu au reușit să intre cu adevărat în discursul european.

Antoinette Spaak observa că, odată ce politicienii sunt scutiţi de povara de a rezolva probleme naționale, devin liderii europeni încrezători. Guy Verhofstadt este un exemplu bun în acest sens. Guy Verhofstadt a fost prim-ministru al Belgiei, a părăsit politica națională, a intrat în Parlamentul European și a devenit una dintre marile personalități ale instituției. Este vorba despre provocări care nu au existat în cazul fondatorilor, care au construit Uniunea. Cohn-Bendit a fost o mare pierdere pentru Parlamentul European. El a fost absolut independent și a avut o viziune europeană minunată. Fiica lui Spaak se declară impresionată de asemenea de doamna Merkel, originară din Germania de Est, dar care, devenind cancelar, a spus că acest lucru a ajutat-o ​​să înțeleagă importanța fundamentală a Europei pentru Germania și pentru Germania politică. Acum face tot posibilul pentru a acorda prioritate UE, ținând seama de politica internă din țara ei. “Cred că este mult mai curajoasă decât mulți alți lideri europeni”. Didier Reynders, are o bună înțelegere a Europei – “Îmi pare rău că nu a fost făcut de comisar european”, îsi exprima regretul interlocutoarea editorului EurActiv.

În timpul alegerilor europene, atunci când le-am spus să vorbească despre Europa în campaniile lor, au spus "Da, da, o voi face", și nu am auzit nimic, povesteşte Spaak.

În plus, aceasta crede că trebuie să vorbim despre pace, pentru că razboiul nu este ireversibil. “Aceasta este Europa de astăzi: pacea, valorile, democrația și fericire”. Avem nevoie de o Europa cu două niveluri, pentru că nu e posibil ca o ţară din cele 28, să respingă soluțiile care sunt cele mai bune pentru Europa, ca un întreg. Majoritatea ar trebui să poată să se pronunțe în interesul bunei guvernări - nu vom rezolva problema șomajului în Belgia, în cazul în care problema continuă să existe în restul Europei. Trebuie să lucrăm împreună, îndeamnă Antoinette Spaak.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: