luni, 11 mai 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene - Dupã alegerile din Marea Britanie, trebuie sã lansãm rapid dezbaterea despre viitorul UE

Vreau sã felicit experţii în comunicare europeanã de la SNSPA pentru lansarea platformei Convorbiri Europene.

Mi-am adus și eu contribuţia la acest conţinut prin publicarea unui articol astãzi, 11 mai 2015, despre impactul alegerilor din Marea Britanie asupra viitorului instituţiilor europene.

---------------

După rezultatul alegerilor din Marea Britanie, se pare că fratele liderului partidului laburist, David Miliband “a ieşit la încălzire” pentru a prelua frânele laburiştilor britanici. “Au fost cinci ani pierduţi pentru laburişti”, precizau experţii de la Bruxelles. E clar cã David Miliband nu se va mai implica în Partidul Socialiştilor Europeni, posibilitate discutată înaintea scrutinului de joia trecută. Stanga britanicã are nevoie de el mai mult decât are Uniunea Europeanã.

David Cameron insistă în continuare pe renegocierea relaţiei ţării sale cu Uniunea Europeană, în ciuda demonstraţiilor civile care au izbucnit la Londra... Angela Merkel l-a felicitat pe premierul în exerciţiu pentru rezultatul alegerilor, însă legat de intenţia sa de a deschide negocieri în vederea statutului pe care îl are Marea Britanie cu Bruxelles-ul, preşedintele francez, Hollande declara recent că sunt chestiuni stabilite de Tratatele de bază ale UE, care nu pot să fie modificate.

Cred cã este momentul pentru ca la nivelul UE sã fie declanşatã o dezbatere despre viitorul Uniunii Europene. S-a evitat o astfel de dezbatere dupã alegerile europene din mai 2014, dar acum momentul o cere. Acum însã trebuie sa discutam amplu, nu doar despre ce concesii se pot face sau nu britanicilor pentru a rãmâne în Uniune, ci despre ce proiect putem propune realist Ucrainei, despre Turcia, despre Balcani, despre o uniune a cetãţenilor, nu una a coaliţiei “politicieni-birocraţi europeni”.

Cine dã semanul de plecare pentru o astfel de dezbatere? Juncker? Merkel? Alţii?

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: