vineri, 22 mai 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene – Impactul Syriza asupra guvernării din Spania


Am vorbit într-un nou articol publicat de Convorbiri Europene despre posibilul efect de “contagiune” ce ar putea genera o mai mare dezvoltare a “germenilor Syriza” activi în alte ţări europene. Spania este cel mai concludent exemplu în acest sens.

Redau mai jos materialul apărut vineri, 22 mai 2015:
 
………………..

Victoria Syriza din Grecia are un impact la nivel european şi aici nu mă refer doar la relaţionarea Grecia-UE, ci în special la ţările unde există ‘hibride Syriza’ active, în special în ţările sudice: Spania, Portugalia şi Italia. Să nu uităm că avem în momentul de faţă 52 de eurodepuţati din 14 ţări UE în Grupul Politic din Parlamentul European (Stânga Radicală – GUE/NGL) din care face parte şi Syriza. Alexis Tsipras a fost deja un simbol european anul trecut, el fiind nominalizarea partidului politic european din care face parte (Party of the European Left) ca şi candidat la Preşedenţia Comisiei Europene, în alegerile primare care au precedat alegerile europene din mai 2014.

Cazul Greciei şi ameninţările de excludere din zona euro a fost unul dintre cele mai comentate, iar când vine vorba de şomaj, aflat la cote alarmante atât în Grecia, cât şi în Italia sau Spania, instituţiile europene şi-au luat rolul de a se implica alături de administraţiile naţionale în găsirea unor soluţii. De exemplu, prin intermediul creditelor bilaterale, Spania, însăşi în criză, a oferit un împrumut de 26 de miliarde de euro. Suma “reprezintã aproximativ ceea ce noi cheltuim într-un an pentru alocaţiile de şomaj, într-o ţara unde rata şomajului este de 23%. În plus, Spania a fost nevoită să se împrumute la dobânzi net superioare celor pe care i le plăteşte în prezent Grecia”, reamintea Luis de Guindos, ministrul spaniol al Economiei, într-o conferinţă de presă la începutul acestui an.

E interesant însă să vedem ce se întâmplă şi la nivel politic în cele două ţări. După “o victorie istorică” pentru Syriza în urma alegerilor din ianuarie 2015 din Grecia, ceea ce reprezintă “un mesaj pentru Europa”, după cum declara purtătorul de cuvânt al formaţiuni stângi Panos Skourletis, are stânga radicală şanse să preia puterea şi în Spania? E drept, Partidul antiliberal Podemos a reuşit să adune la începutul anului 100.000 de oameni în centru Madridului, cerând să se pună capăt măsurilor de austeritate în Spania. Podemos (“Noi putem”) este un aliat doctrinar al noului prim-ministru Alexis Tsipras, însă alegerile din noiembrie 2015 din Spania prezic în continuare victoria Podemos?

La începutul acestui an, Podemos conducea sondajele, poziţia electoratului spaniol fiind alimentată de furie şi frustrare, pe fondul măsurilor de austeritate. Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a promis: “2015 va fi anul schimbării în Spania și Europa.” Totuşi, faţă de procentul de 26% atins de Podemos în sondaje în primele luni ale anului, acum, predicția pare îndoielnică. Un sondaj realizat în perioada martie-aprilie 2015 arată că Podemos ar ieşi pe locul al treilea sau al patrulea în majoritatea regiunilor, în timp ce PP și socialiștii ar urma să conducă structuri de guvernare minoritare. Cu câteva zile înainte ca spaniolii să voteze pentru liderii a 13 regiuni și 8.000 de primari, campania partidului este “indecisă”.

Electoratul din Spania va fi însă influenţat de rezultatele politicii viitoare a noului guvern grec – în acest moment aflat şi el în dificultate – Atena refuză să adopte măsurile de reducere a pensiilor și reformele de pe piața muncii cerute de creditori, deoarece ar contraveni cu promisiunile primite de alegători în perioada alegerilor.

În 21-22 octombrie 2015 liderii Partidului Popular European vor avea Congresul European la Madrid, simbolic, pentru a arăta Europei cã liderii sunt alături de echipa Mariano Rajoy. Sã fiu sincer nu ştiu dacã aceastã manifestare de forţã nu va fi un bumerang pentru actuala guvernare spaniolă, aducând la câteva zile de alegeri lideri precum Angela Merkel sau Jean-Claude Juncker pentru a explica soluţii pentru viitorul continentului…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: