luni, 4 mai 2015

Dan LUCA – intervenţie într-un articol Gândul – despre rata de absorbţie a fondurilor europene


“De la venirea lui Victor Ponta la guvernare, rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut de mai bine de şase ori şi a ajuns de la 8,53% în mai 2012 la 53,12% în 31 martie 2015”, menţiona un nou articol publicat de Gândul.

Am fost invitat să comentez situaţia României la acest capitol şi precizam că, paradoxal, greşeala cu fondurile europene s-a făcut înainte de aderarea la UE. După ce am semnat Tratatul de Aderare, că tot am sărbătorit recent 10 ani de la acest eveniment, trebuia să pregătim o echipă foarte puternică în anii 2005-2006. Am dat exemplul Spaniei care a pregătit cu patru ani înainte aderarea sa la UE, a avut o continuitate la guvernare de 14 ani - patru înainte şi zece după, a aceluiaşi executiv -, care a reuşit o rată de absorbţie de 140%. În România suntem departe de astfel de cifre, indiferent de cine a fost sau este la guvernare.

România a privit aceste surse financiare UE ca fiind surse de asistenţă socială economică, nu de investiţii economice. Acum este vorba de proiecte de dezvoltare care au fondurile europene drept sursă de investiţii. Trebuie să gândim altfel, trebuie să ne schimbăm nu mentalitatea, ci cultura economică şi de piaţă. Asocierea exclusivă a apartenenţei la Uniunea Europenă cu obţinerea finanţărilor europene este o greşeală. Bruxelles-ul înseamnă, dincolo de fonduri europene şi de pol legislativ, şi o oportunitate de business.

Regăsiţi ideile de mai sus în analiza publicată de Gândul, luni, 4 mai 2015.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: