vineri, 15 mai 2015

Dan LUCA – prin telefon la TVR2 - despre efectele rezultatului alegerilor din Marea Britanie asupra UE


Ovidiu Nahoi mi-a adresat recent invitaţia de a transmite pulsul de la Bruxelles, vis-a-vis de alegerile din Marea Britanie, scrutin care a avut loc în 7 mai. În 15 mai 2015 mi-am exprimat opinia prin telefon la emisiunea pe care o realizează la TVR2 - “Geopolitice”.

Victoria conservatorilor a fost una neaşteptată prin amploarea sa. Este un paradox, dar partidul lui Cameron se aştepta să fie nevoie de o coaliţie pentru formarea viitorului Guvern, iar acum sunt impinşi sã guverneze direct şi singuri.

Electoratul britanic a acordat lui Cameron un mandat puternic de negociere cu Uniunea Europeană, şi iată că deja se vehiculează că posibilul referendum pe tema Brexit-ului s-ar putea să fie organizat anul viitor, nu doar în 2017.

Trebuie să privim însă global situaţia - inclusiv raportul Marea Britanie-Scoţia. Cameron nu doreşte sã intre în istorie ca premierul care a pierdut Scoţia, deci precauţia pe acest palier este maximã.

De la Bruxelles este momentul să ne întrebăm dacă Uniunea Europeană chiar funcţionează în forma actuală? Trebuie să avem o dezbatere amplă în acest sens despre viitorul UE, iar situaţia actualã nu lasã loc amânãrilor, aşa cum s-a petrecut dupã dezastrul alegerilor europene din mai 2014.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: