vineri, 15 mai 2015

Voci europene despre referendumul britanic

"Britanicii nu sunt atașați emoțional de Uniunea Europeană", preciza recent Syed Kamall, președintele grupului European al Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.

Europarlamentar conservator Kamall consideră că referendumul promis trebuie văzut mai degrabă ca fiind o oportunitate pentru generaţiile viitoare, decât o amenințare, argumentând că în discursul său pentru Bloomberg, David Cameron a fost clar: "Nu vreau doar o afacere bună pentru Marea Britanie. Doresc o afacere bună pentru Europa." Creșterea criticilor și apatia față de UE nu este un fenomen britanic. Un sondaj recent al think tank-ului “New Direction” arată că 49% din oamenii din Marea Britanie doresc reforma, comparativ cu 58% în Franța, 46% în Germania, 49% în Țările de Jos. Se vede clar că decalajele dintre percepția a ceea ce oamenii doresc de la UE și ceea ce vreau unele instituții ale UE pentru ei, sunt în creștere.

Kamall este de părere că problema cu care se confruntă UE nu este legată de cele câteva articole din tratate sau mai multe acte legislative care ar trebui modificate, ci este una culturală - în care grupurile de interese și politicienii de la Bruxelles se consideră "reprezentanți" ai "cetățenilor", crezând că știu ce e mai bine ce este potrivit pentru viața lor.

“Și nu se știe niciodată”…, spune Syed Kamall, în timp ce David Cameron se zbate pentru a găsi un aranjament mai bun între UE și Marea Britanie, eforturile (din partea ambelor tabere) ar putea avea efecte pozitive asupra sprijinul alegătorilor pe întreg teritoriul UE.

Un lucru este clar emoţia şi sentimental de apartenenţă la UE lipseşte încă, din păcate, în rândul cetăţenilor europeni…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: