marți, 9 iunie 2015

Atitudinea Londrei incită liderii scoţieni la noi discuţii legate de independenţă

Dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, în urma referendumului promis de Cameron, reculul ar putea duce la un alt vot scoţian pentru independență, declara recent Nicola Sturgeon.

Liderul Partidului Naţional Scoţian a cerut votul "dublei majorități". Aceasta consideră că Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord ar trebui să opteze în mod individual pentru "Brexit", pentru ca acest demers să meargă mai departe. De asemenea, primul ministru al Scoţiei este de părere că "Dacă Scoția ar fi scoasă din UE în ciuda faptului că scoţienii au votat să rămână, acest lucru ar provoca o reacție puternică".

Controversele există însă. Eurodeputatul Ian Duncan, membru conservator scoțian, spunea că “majoritatea dublă” ar crea un deficit democratic, voturile unor cetățeni din Marea Britanie fiind mult mai valoroase decât altele. "În septembrie anul trecut, oamenii din Scoția au votat pentru a rămâne în Regatul Unit, știind foarte bine că un referendum legat de apartenenţa la UE este posibil", a mai spus MEP-ul scoţian.

Sturgeon precizează "guvernul scoţian va insista pentru o influență mult mai puternică și readuce în discuţie relaţia Edinburgh-Londra privind afacerile europene şi descentralizarea”. "Ne dorim o poziție mult mai puternică și mai formalizată", a spus ea. Domeniile vizate în principal ar fi cele în care politicile UE au afectat Scoţia, cum ar fi pescuitul.

Liderul SNP a cerut de asemenea să fie posibil ca un ministru scoțian să conducă discuțiile din Marea Britanie cu diplomații UE, în cazul în care ministrul britanic nu este disponibil.

Sturgeon a criticat aprins decizia de a bloca rezidenții UE în Marea Britanie de a participa la referendumul de Brexit, catalogând-o ca fiind "nedreaptă, nedemocratică și nejustificată". Referendumul independență scoțian a fost deschis pentru UE și cetățenii rezidenți Commonwealth în Scoția. Liderul Partidului Naţional Scoţian subliniază că 170.000 de cetățeni ai altor state membre trăiesc și lucrează în Scoția și au avut o contribuție valoroasă pentru societate, la fel cum, mulți cetățeni din Scoția trăiesc în UE. Să nu uităm că imigrația și libertatea de mișcare au fost printre cele mai uzate subiecte în campania pentru alegerile generale din Marea Britanie.

"Europa are nevoie de reforme și aștept cu nerăbdare ca Alex Salmond (fostul lider SNP și acum MP) să participe la campania noastră pentru o UE reformată". Sturgeon a spus adăugat printre altele inclusiv că nu se așteaptă ca Scoția să adopte moneda euro în timpul vieții ei.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: