miercuri, 3 iunie 2015

Au început congresele partidelor europene

Partidul Socialiștilor Europeni se reuneşte pe 11 iunie, la Budapesta pentru a-şi alege noul lider. Rezultatul este însă incert, spun voci din interior, președintele în exercițiu, Serghei Stanishev, fiind susţinut de germani şi austrieci. Singurul competitor serios al preşedintelui Stanishev este în acest moment spaniolul Enrique Baron Crespo, care a fost președinte al Parlamentului European între 1989 și 1992.

Vorbind într-un cerc restrâns de jurnaliști, înainte de a-şi prezenta candidatura, Baron Crespo, membru al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol, a promis să continue lupta pentru a crea o alternativă reală la status quo-ul actual conservator din Europa.

Social-democrații au pierdut teren într-o serie de țări, și la alegerile recente din Polonia și Spania. Totuşi, Baron Crespo refuză să recunoască înfrângerea și promite să depună eforturi pentru redobândirea încrederii cetățenilor. El intenționează să organizeze o convenție PES în 2016 pentru a oferi o alternativă și să preia conducerea în lansarea de campanii bazate pe prioritățile politice progresive, cum ar fi taxa pe tranzacțiile financiare, garanția pentru tineret, precum și mutualizarea datoriei.

Alte congrese ale partidelor politice anul acesta : PPE (21-22 octombrie, Madrid), ALDE (19-21 noiembrie, Budapesta).

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: