luni, 1 iunie 2015

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene – Rolul “conservatorilor europeni” în UE

Luni, 1 iunie 2015, Convorbiri Europene publica un nou material pe care l-am trimis de la Bruxelles, despre poziţia şi rolul “conservatorilor europeni” în UE. Puteţi citi mai jos materialul integral:

……………

Recent am moderat o dezbatere la Bruxelles despre viitorul alegerilor primare europene în 2019. Excelenta întâlnire (în premierã) a celor 7 partide politice europene şi a 6 fundaţii politice europene a generat concluzii demne de semnalat.

Se observă că la Bruxelles, în stare incipientă desigur, a început dezbaterea despre referendumul din Marea Britanie, legat de apartenenţa la UE. Un aliat declarat al premierului Cameron în această strategie este grupul ECR (al „conservatorilor europeni”) din Parlamentul European. ECR este acum al treilea grup ca marime din legislativul european, având în componenţă eurodeputaţi din 16 ţări din totalul celor 28. Conform ideologiei ECR, grupul consideră că este timpul ca UE să fie purtată într-o nouă direcţie şi să funcţioneze din nou atât din punct de vedere economic, cât şi în beneficiul cetăţenilor săi.

După alegerile generale din Polonia se discută intens la nivel european despre cum capătă teren mişcările euroscepticilor. Duda, eurodeputat al ECR, este un eurosceptic moderat care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia. Şi, dacă ţinem cont de legătura dintre partidul lui Duda şi ECR, putem să concluzionăm că victoria sa este şi o victorie pentru Cameron. De urmărit alegerile pentru Parlamentul Polonez din toamna acestui an – va invinge şi aici „partidul lui Cameron”, cel al lui Duda?

Premierul britanic Cameron are la dispoziţie de asemenea şi un partid european (din care face parte Partidul Conservator Britanic), Alianţa Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni – AECR şi o fundatie politicã europeană – New Direction, ambele prezente activ la dezbaterea din 28 mai 2015 de la Bruxelles.

Va fi interesant de monitorizat în următoarele luni confruntarea ideologică dintre Londra si Bruxelles, desigur şi prin lentila patidelor politice europene, grupurilor politice din Parlamentul European, dar şi a fundaţiilor politice.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: