duminică, 7 iunie 2015

Dan LUCA – în Convorbiri Europene – “Pregătirea pentru alegerile europene din 2019 trebuie să înceapă ACUM!”


Aşa cum am obişnuit deja, îmi face o mare plăcere să recomand cititorilor apariţiile mele din Convorbiri Europene. În cea mai recentă intervenţie am vorbit despre “urgenţa” stabilirii unui sistem electoral european cu adevărat democratic pentru scrutinul din 2019.

Redau mai jos articolul de sâmbătă, 6 iunie 2015:

.................

Alegerile pentru Parlamentul European sunt în continuare mult prea mult dominate de norme electorale naționale și dezbateri naționale, în ciuda faptului că Tratatul de la Roma din 1957 prevedea deja posibilitatea de elaborare a unei proceduri electorale uniforme bazate pe sufragiu universal direct.

Mă preocupă acest subiect şi studiez de câţiva ani care sunt tendinţele de „democratizare” a alegerilor europene şi cum s-ar putea creşte gradul de legitimitate de care beneficiază liderii şi a instituţiile europene. Recent am realizat o cercetare în acest sens, împreună cu Dominique Ostyn, colegul de la EurActiv.

Alegerile primare în cadrul marilor partide politice europene și dezbaterile Spitzenkandidaten din 2014 au fost cele mai recente inovații în domeniul alegerilor europene. A fost un start bun, o formulă care a ajutat dezbaterea în multe state membre ale UE, în special cele care au avut un candidat de susţinut, sau în cazul în care mass-media națională a acoperit  dezbaterile prezidențiale televizate.

Noul sistem nu este fără critici însă, dar l-a aşezat incontestabil pe Jean-Claude Juncker la conducerea Executivului Uniunii Europene. A fost clar stabilită legătura între candidatul de la cel mai mare partid politic din cadrul Parlamentului European după alegeri și poziţiile de top ale UE. Dar, de asemenea, acest proces a arătat că există loc pentru îmbunătățiri, în special în cazul în care se vrea o mai bună contectare a cetățenilor la modul de elaborare al politicilor Uniunii.

Partidele europene au o responsabilitate față de cetățenii europeni. Este o responsabilitate reală de a propune mecanisme de conexiune, prin alegerile primare, Spitzenkandidaten sau o mai mare transparență în mecanismele interne de partid.

Au început dezbaterile la Bruxelles

Recent, la o dezbatere organizată de Institutul EurActiv, la care au participat înalți reprezentanți ai partidelor politice europene și fundațiile politice europene aceştia precizau – în marea lor majoritate – cã noul sistem „de alegeri primare” trebuie să meargă mai departe, dar au fost subliniate o serie de deficiențe care ar trebui să fie abordate. Și dezbaterea în cadrul instituțiilor europene a început. Danuta Hubner și Jo Leinen, doi membri ai Parlamentului European, au elaborat în comun un raport privind reforma legii electorale a UE, care aşteaptă să fie votată în plen în luna octombrie a acestui an.

La un an de la alegerile din 2014, și cu mult înainte de următoarele alegeri, în 2019, acum este momentul pentru a începe să se pună întrebări care să fie dezbătute de către fundațiile politice europene și partidele politice europene, în special în lumina congrese din acest an. De exemplu, membrii PES se întâlnesc în cateva zile la Budapesta, PPE în octombrie la Madrid și ALDE în noiembrie, tot la Budapesta.

Care sunt punctele care predomină dezbaterea:

  • stabilirea unui cadru în care partidele politice transnaționale pot atrage fonduri pentru a le permite să deruleze campanii paneuropene. Unele partide naționale au fonduri de până la 100 de ori mai mari decât echivalentele lor de partid europene. Sume obţinute direct prin statutul de membru al partidului european sau sume alocate direct din bugetul instituţiilor europene cãtre partidele europene sunt două variante posibile;
  • acord asupra listelor transnaţionale la alegerile europene pentru a reprezenta dimensiunea europeană în sistemul electoral european, care să fie confirmat în următoarea rundă de modificare a tratatului UE;
  • armonizarea sistemelor de vot în Europa, pentru a se lua în considerare procedurile comune pentru cetățenii UE de a vota din străinătate și pentru a evita votul dublu;
  • stabilirea unui calendar clar cu termene de prezentare a listelor la nivel național, a nominalizărilor candidaţilor, alegeri primare și dezbaterile dintre candidaţii fiecărui partid;
Să fim sinceri, ar fi o pãcat ca în 2019 să ne dăm seama că lipsa de pregătire ne-a făcut să pierdem șansa de a îmbunătăți sistemul alegerilor Primare Europene și Spitzenkanditen. Punerea logo-urilor partidelor politice europene pe buletinele de vot la alegerile europene, după cum au sugerat unii, este o idee bună, dar în mod clar nu suficientă pentru a debloca întregul potențial al democrației UE.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: