luni, 8 iunie 2015

Europa cu două viteze, în versiunea “franco-germană”

Emmanuel Macron și Sigmar Garbriel au cerut o mai puternică armonizare fiscală și socială în zona euro, argumentând că altor țări din UE, cum ar fi Marea Britanie, ar trebui să li se permită să opteze pentru mai puţină integrare, bazată pe piața unică.

În contextul ameninţărilor cu o dublă-părăsire a Uniunii Europene, cea a Marii Britanii şi a Greciei, Franța și Germania cresc miza, încercând să pună la punct planuri pentru o Europă cu două viteze, cu zona euro ca element central. Germania și Franța fac astfel planuri de a consolida cooperarea între țările din zona euro, fără a modifica tratatele UE existente.

Emmanuel Macron, ministrul francez al Economiei, și Sigmar Gabriel, vice-cancelarul german, ambii social-democrați, pledează pentru "o mai largă regândirea UE". Noua "uniune economică și socială ... ar implica reforme structurale (de muncă, mediul de afaceri) și reforme instituționale (funcționare a guvernanței economice), dar, de asemenea, de convergență socială și fiscală în care este necesară (consistent, deși nu neapărat egal) o armonizare a salariilor minime şi a impozitul pe profit", scriau cei doi.

Noua “setare” din zona euro ar fi completă cu, de exemplu, crearea unui grup din zona euro în cadrul Parlamentului European și un "comisar euro" care să se ocupe de asigurarea disciplinei fiscale, dar, de asemenea, să aibă grijă de creşterea economică, de investiții și crearea de locuri de muncă.

Măsura a fost larg interpretată ca un potențial pas înapoi pentru premierul britanic David Cameron, care caută o reformă profundă a UE, în mod ideal cu o schimbare de Tratat, înainte de a organiza un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE.

Propunerile celor doi diplomaţi ar necesita probabil crearea unui buget al zonei euro. "Ceea ce este important este proiectul", a declarat într-un interviu Macron, adăugând totuşi că nu vorbea în numele guvernului și că numai președintele Hollande ar putea vorbi pentru Franța.

Între timp, cererile britanice într-o "Uniunea tot mai strânsă" ar putea fi stabilite printr-un “protocol" special, în conformitate cu Manfred Weber, europarlamentar creștin social, un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel. Dar, în schimb, Marea Britanie ar trebui să accepte pierderea dreptului de veto în zonele în care alții merg înainte cu integrarea mai profundă. Evident, "Ei nu pot avea dreptul de a bloca pe ceilalți dacă ceilalți doresc să înainteze”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: