marți, 2 iunie 2015

Industry 4.0 nu este o himeră – studiul de caz: Valonia

La sfârşitul lunii mai, în regiunea belgiană Valonia, autorităţile au adoptat aşa-numitul “Plan Marshall 4.0”, o consecinţă a faptului că trăim ce-a dea 4-a revoluţie industrială, cea digitală.

Propunerea guvernanţilor valoni se concentrează pe măsuri prioritare pentru redirecţionarea economică, ceea ce ar putea structura o politică industrială reală. “Planul Marshall 4.0” se bazează pe inovație și formare. Pentru implementarea acestei strategii vor fi alocate 2,9 miliarde de euro, dar vor putea să fie accesate şi alte finanțări alternative pentru a sprijini proiectele de investiții, sute de milioane de euro. Iniţiatorii “Planului Marshall 4.0” se vor orienta şi spre accesarea de fonduri europene şi realizarea de reforme pentru ajutor la angajare, cercetare, expansiunea economică sau codul de dezvoltare teritorială.

Planul Marshall 4.0 este structurat în jurul a cinci axe, capitalul uman activ (stagii pentru dezvoltarea competenţelor, orientarea elevilor, facilitarea accesului la învățământul superior și formarea profesională pe tot parcursul vieții, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi a cuunoştintelor de limbi străine), sprijin pentru dezvoltarea industriei printr-o politică de inovare și de creştere a afacerilor, măsuri de mobilizare a teritoriului, pentru dezvoltarea infrastructurii, a patra axă vizează energia (tranzit, energii regenerabile, eficienţă energetică, etc.), iar ultima ază se referă la sprijinirea inovării digitale. Se vorbeşte aici despre un "plan de tranziție digitală integrată", "Management 4.0", "orașe inteligente" sau susţinerea de proiecte inovatoare în domeniul mobilității inteligente. 

Despre cum “se mişcă” liderii europeni, sau România, pentru adaptarea la tendinţele tehnologice şi la cerinţele actuale mai puteţi citi şi alte materiale pe care le-am scris pe această temă:




Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: