marți, 26 ianuarie 2016

Sirienii de pe strada mea…

Conflictul din Siria a pus Europa în faţa unei situaţii fãrã precedent, criza refugiaţilor. Zecile de mii de sirieni veniţi pe continent trebuie integraţi progresiv și poate prea puţin se discutã despre acest subiect. Iar când observãm cã vorbim de mii de copii, unii fãrã pãrinţi, situaţia meritã întreaga atenţie.

Vreau sã prezint aici un mod de abordare referitor la integrarea copiilor sirieni în Belgia, mai precis în Flandra. În orașelul în care locuiesc, fiecare școalã are o cotã de copii cãrora trebuie sã le ofere educaţie. Iniţiat acești copii - subiniez orfani, proveniţi din zone de conflict, cu traume enorme - au fost plasaţi în centre speciale, iar prioritatea a fost învãţarea limbii olandeze, limba oficialã a zonei în care trãiesc acum. Dupã câteva luni se trece la nivelul urmator. La școala unde studiazã copiii mei – și probabil în multe alte școli din Flandra -, s-a format o "clasã nouã", cu un profesor nou, care conţine 8 copii cu vârste între 6 și 12 ani (practic clasele I-VI, dupã sistemul belgian). Pentru început "noii copii, din noua clasã" (nimeni nu îi numeste sirieni) participã doar marginal la activitãţile celorlalţi copii din scoalã (sport, pauze, cantinã), dar treptat se va face integrarea. Depinde desigur de nivelul de întelegere al limbii olandeze, nivelului de educaţie. Se preconizeazã cã din anul școlar 2016/17 acești copii sã fie alocaţi claselor corespunzãtoare vârstei fiecãruia.

Profesorii din Flandra trateazã cu mare seriozitate acest subiect, o adevaratã strategie de comunicare internã fiind lansatã (parinţi, copii, etc). Copiii belgieni sunt entuziasmati de noii lor colegi și asta este foarte bine. Sper din toatã inima sã fie un real succes acest proiect de integrare.

Dan LUCA / Bruxelles 

Niciun comentariu: