marți, 15 martie 2016

Partidele politice europene discutã despre alegerile primare 2019

Astãzi, 15 martie 2016, am avut deosebita onoare în a modera un nou eveniment despre viitorul alegerilor primare europene, cu accent pe finanţarea alegerilor din 2019. A fost practic o continuare a dezbaterii începute acum un an, în care liderii europeni și-au exprimat deschis opinia în a continua și îmbunãtãţi mecanismul electoral european.

De ce un acest subiect acum? Nu avem destule crize de discutat ? Brexit, emigranţi sau terorism? Cred cã 2019 este noul simbol pentru viitorul UE, iar alegerile primare sunt procedura de a conecta mai bine sistemul european cu cetãtenii. Atacând sensibilul subiect al finanţãrii electorale dãm un semnal de realitate, în a implica lumea afacerilor din Europa în proiectele majore europene, așa cum a fost în cazul implementãrii pieţei unice europene și a introducerii monedei europene.

Cele 5 mari partide europene (EPP, PES, AECR, ALDE, Verzi) au fost prezente la nivel înalt și au prezentat deschis cum vor aborda complexul mecanism al primarelor. Dupã ideile schimbate la Bruxelles sunt optimist cã vor exista discuţii serioase în cadrul partidelor europene în a propune pași concreţi în folosul cetãţenilor, chiar dacã suntem la mai bine de 3 ani de urmãtoarele alegeri europarlamentare.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: