sâmbătă, 16 aprilie 2016

Dan LUCA – articol în Convorbiri Europene: “Uniunea Europeană între stres și delectare”

Sãptãmâna aceasta publicaţia Convorbiri Europene a sãrbãtorit un an de existenţã. Cu acest prilej redacţia a lansat versiunea în format tipãrit. Articolul meu se poate citi în pagina 2, dar şi online.

------------------------

2016 este un „an olimpic” pentru sistemul politic american, iar miza alegerilor este uriașă. Ieșiţi parcă din amorţeala unui brand fără concurent, brand-ul Obama, candidaţii pentru funcţia supremă se întrec în promisiuni, polemici, acuzaţii, ajungându-se chiar la derapaje demne de o ţară bananieră. Acest fapt îl recunoaște public chiar actualul Secretar de Stat american, John Kerry: „Campania electorală este jenantă pentru Statele Unite”. Desigur, democraţia poate crea situaţii inedite, scăpate de sub controlul partidului, cetăţenilor sau chiar al legii. Într-o lume globalizată, în care doar senzaţionalul e știre, în care doar șocând te remarci, nu sunt surprinzătoare abordările populiste, duse la limita bunului simţ. Totul pentru audienţă, pentru voturi, pentru nominalizare și – de ce nu – pentru victoria finală.

Alegerile primare americane dau notorietate candidaţilor, sunt urmărite cu mare interes de întreg mapamondul, și (în general) conduc la alegerea unui lider pe care americanii îl cunosc și îl urmează pentru o perioadă de cel puţin 4 ani. Anul 2016 se pare că e puţin diferit, într-o lume schimbată faţă de cea a învingătorului Clinton din 1992 sau chiar de cea a lui Obama din 2008. Candidaţii abordează toate subiectele posibile, economie, sănătate, educaţie, dar mai ales temele de politică externă. Cei care se propun lideri ai celei mai mari puteri mondiale își exprimă fără perdea părerea despre structurile internaţionale, propun solutii chiar și pentru „lumea de la Bruxelles”. Sistemul alegerilor primare este scena actorilor americani. Unii sunt aplaudaţi, alţii sunt fluierați, dar piesa continuă… Important este să câștige Oscarul!

Europa, sau mai bine spus Uniunea Europeană, a gustat și ea din cupa alegerilor primare. Nu mă refer aici la cele Italia sau Franţa, care au ajutat lideri precum Matteo Renzi sau François Hollande să preia puterea în ţările lor (asta zic cel puţin experţii în comunicare politică). Este vorba despre alegerile primare europene, organizate în premieră înaintea europarlamentarelor din 2014. Într-o dezbatere organizată recent la Bruxelles de către Euractiv, cele patru mari partide politice europene (PPE, PES, ALDE și Verzii) și-au exprimat public convingerea că sistemul trebuie continuat în 2019, iar acest lucru ne bucură. Cetăţenii europeni au dreptul să știe cine sunt liderii europeni, ce idei au și ce proiecte pregătesc pentru continentul în care trăim. Suntem însă la ceasul întrebărilor fundamentale despre viitorul Uniunii Europene. Referendumul din Marea Britanie, criza emigranţilor, terorismul jihadist sunt subiecte fierbinţi pe agenda europeană.

Indiscutabil, Uniunea trebuie să treacă la nivelul următor, cu sau fără Marea Britanie. A spune însă că Uniunea Europeană este problema la tot ceea ce se întâmplă pe continentul european este puţin deplasat. La izbucnirea crizei financiare, lumea a căutat vinovaţii și – în special – soluţiile. Dar baletul de competenţe legislative și lideri a apărut în dezbatere. Aici apare un paradox, pe care politicienii actualei generaţii trebuie să și-l asume. Trăim într-o lume globalizată, în care totul este integrat și internaţionalizat. A gândi doar în spaţiul frontierelor naţionale este ceva inimaginabil. Sortit eșecului. Iar pentru ca abordarea să fie completă, mai adăugaţi discursul naţionalist „de protecţie politică naţională”. Haideţi să ne atacăm vecinii, să lovim cu vorbe grele în moneda unică, să împroșcăm cu venin structurile europene și internaţionale din care facem parte. Iar apoi să ieșim cu fraze de genul „v-am zis eu că nu e bine”.

Cetăţenii trăiesc deja globalizarea, în timp ce clasa politică europeană gândește ca la începutul secolului al XX-lea. Încercaţi să reclădiţi Europa pe fondul toleranţei și respectului reciproc! Îmbunătăţiţi și dezvoltaţi ţesutul instituţional european! Ţări mari și mici, structuraţi-vă sistemul în așa fel încât să fie integrat celui european! Fibra europeană trebuie activată. Doar astfel avem o șansă să învingem criza somajului, să nu ne mai temem de reţelele teroriste și să relansăm industria europeană.

Nu uitaţi însă de realitatea cotidiană, umanizaţi întreaga abordare și veţi vedea că nu aveţi nevoie de sute de milioane pentru a face „mai bună comunicarea cu cetăţenii europeni”! Un produs bun, cu un ambalaj decent, se vinde! Alegerile primare europene pot aduce un pic de prospeţime, dar trebuie inserate într-un mecanism integrat, nu văzute ca o delectare comunicativă.

Dan LUCA / Bruxelles



Niciun comentariu: