miercuri, 27 aprilie 2016

Politicile europene și excluderea României de la Eurovision

România a fost exclusã din competiţia muzicală Eurovision. Aceast lucru s-a întâmplat ca și o consecinţã a excluderii ţãri noastre din EBU (European Broadcasting Union) sau mai pe înţelesul nostru din organizaţia europeanã care grupeazã societãţile media publice din Europa. Cauza e foarte clarã! Neplata datoriilor acumulate de TVR cãtre EBU încă din 2007.

Poate nu este rãu sã folosim acest prilej pentru a analiza prezenţa româneascã în alte structuri europene, și nu mã voi referi la instutuţiile europene atât de vizibile, ci la federaţiile europene. Mentionam încã de acum doi ani cã din cele aproximativ 3.000 de federaţii industriale europene, prezente cu secretariat permanent la Bruxelels, dacă avem “înşurubare românească” în vreo 300 de cazuri, iar în maxim 30 de cazuri avem alocată resursă necesară (financiară şi umană) pentru a activa la nivelul unui stat ce se vrea a fi a 7-a putere europeană.

Precizam și strategia necesarã de urmat, pentru a anticipa anumite crize sectoriale. Trebuie să privim larg integrarea europeană a ţării noastre, nu doar ca pe o formă de inter-institutionalizare. Proceduri similare trebuie să se desfăşoare şi la nivel de federaţii europene sectoriale.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: