miercuri, 29 iunie 2016

A inceput dezbaterea despre viitorul UE!

Discutia referitoare la viitorul Uniunii Europene prinde din nou contur. Rezultatul referendumului din Marea Britanie a fost picatura care a umplut paharul si asa destul de plin dupa alegerile europene din 2014 sau chiar dupa proiectul avortat al Constitutiei Europene din 2005.

Treizeci de personalitati ale culturii, societatii civile si politicii internationale au lansat un apel pentru reinventarea Europei, intr-un editorial publicat duminica de sapte publicatii europene. Ma bucur sa gasesc in acest document puncte fundamentale pentru rediscutatea viitorului nostru comun.

Lansarea unei noi politici industriale europene este subiectul pe care l-am abordat inca de acum un an, in special prin prisma adaptarii continentului nostru la a 4-a revolutie industriala.

E bine ca programul Erasmusul este mentionat in conexiune cu revitalizarea UE. Militez pentru extindera programului de la studenti la tineri de mai bine de 15 ani. Exista propuneri clare, avem nevoie de vointa politica pentru a aduce noul.

Acum 3 ani am coordonat la nivel european un proiect despre viitorul UE. Imi amintesc cu mare placere intalnirea cu Etienne Davignon ("Trebuie sa existe schimbari institutionale pentru ca statele membre sa respecte obiectivele lor morale fata de UE"), precum si conferinta Future of Europe: How will the debate be communicated? ("o atmosfera de criza nu conduce la o integrare mai accentuata, ci la o izolare din partea unor tari").

Tot in 2013, am initiat un Consortiului pentru o dezbatere romaneasca despre viitorul institutiilor europene" (Facultatea de Studii Europene Cluj, Institutul de Cercetari Europene Cluj, SNSPA Bucuresti, GrupRomania Bruxelles, Clubul “Romania-UE” Bruxelles si “Casa Europei” Cluj). Scopul acestui Grup de Lucru a fost sa elaboreze un prim draft pe tema “Opiniei Romaniei despre viitorul UE”. Documentul este accesibil online si cuprinde multe idei inca de actualitate.

Ce urmeaza? Depinde si de noi, nu doar de altii…

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: