vineri, 4 noiembrie 2016

Interacţie permanentã cu studenţii din București


A lucra o sãptãmânã de la București, interacţionând cu mediul academic românesc, este un proiect care trezește invidie celor care își desfãșoarã activitatea în rutina zilnicã a Bruxelles-ului european.


Am raspuns și de data aceasta cu mare plãcere invitaţie de a preda cursul “Public Opinion in the EU” masteranzilor de la SNSPA (Masterat Comunicare și Guvernanţã Europeanã). Îi cunoșteam pe studenţi din martie 2016, când le prezentasem cursul de anul I "European Media and the Public Sphere", deci totul a mers natural.
 

Existã un inters real din partea tinerilor români de a cunoaște oportunitãţile dezvoltãrii carierei în afacerile europene. A înţelege în mod practic articularea mecanismului european este o cerinţã obligatorie pentru a penetra piaţa forţei de muncã în acest domeniu. Tendintele actuale, afectate de Brexit sau criza emigranţilor, ridicã întrebãri grele asupra viitorului UE. Existã însã subiecte de actualitate care pot sã creeze nișa necesarã. E crucial a întelege segementul actorilor privaţi în dinamica afacerilor europene, impactul tehnologiei asupra media, rolul real pe care poate sã-l joace România în 2019, anul când ne va reveni onoarea de a deţine Președinţia UE.
 

Ce îi face pe studenţi ca dupã 8 ore de servici sã mai reziste încã 4 ore la curs, 5 zile consecutive? Şi asta pe un palier considerat plictisitor de cãtre presã, afacerile europene. Cu siguranţã subiectele de actualitate abordate, modul de predare, interacţia permanentã, ruperea barierelor dintre profesor și student, produc o emulaţie necesarã exprimãrii libere a ideilor despre teme complexe și aparent neinteresante.
 

Sper sã continui și în anii viitori implicarea academicã pe structura româneascã. E placutã și necesarã, atât pentru mine, cât și pentru studenţi. Pânã atunci pe 6 decembrie sunt din nou invitatul ULB din Bruxelles pentru a susţine un curs despre “Non-institutional (private) actors in the making of EU law”.
 

Dan LUCA / acum la București

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu: