vineri, 8 mai 2015

Bruxelles – numele tãu este Digitalizare!

Acum cateva zile participat din nou la European Business Summit-ul de la Bruxelles, ediţia 2015. A fost o ocazie excelentă de a intelege mai bine, din punct de vedere tehnologic, dar și politic, ce va însemna “Europa 4.0”, mai ales cã a fost primul EBS al noii echipe de comisari europeni. La doar câteva ore de la lansarea oficialã a Digital Single Market, cele două zile de dezbateri din acest an au pus accent pe digitalizare şi Industry 4.0, iar prezenţa comisarului Andrus Ansip, Vicepreședinte pe DSM, a fost încă o dovadă a seriozităţii şi anvengurii acestui eveniment european major.

Principalele concluzii expuse de paneşti s-au referit la “metamorfoza” internetului, de la un ″internet de consumator″ la ″internet de industrie″ . Firesc, a apărut întrebarea, cu cine facem digitalizarea în UE? Avem specialişti foarte bine pregătiţi?

Digitalizarea ar putea fi o oportunitate pentru țările europene să atragă înapoi producția pe care a pierdut-o în concurenţa cu diferite alte regiuni, precum Asia. Politicienii privesc noua eră a industrializării ca fiind varianta de re-industrializare pe continent, iar reprezentanţii din industrie întăresc aceste predicţii.

Agenda digitală are un drum lung de parcurs în Uniunea Europeană, însă important este să nu pierdem trenul digitalizării. Planul de acţiune al Comisiei Juncker este un bun început.

Din 2000, EBS este un adevărat “Davos al afacerilor europene”, este o oglindă fidelă a contextului existent la acel moment şi un generator de căi de acţiune prin care s-a încercat întâmpinarea provocărilor viitoare. Deja în ediţiile din 2008 şi 2009 se insista mult pe importanţa creativităţii şi inovaţiei în industrie, în 2010, criza rămânea în centrul dezbaterilor, dar s-a vorbit mult despre IMM-uri. European Business Summit-ul din 2011 a abordat necesitatea “redefinirii” sistemului de pensionare în ţările europene şi implicarea generaţiei tinere în a gândi viitorul UE împreună cu actualii lideri politici şi economici, pentru ca în 2012 discursurile participanţilor să se focalizeze pe educaţie.

Totul pare o continuare firească a strategiilor propuse la ediţiile anterioare. De exemplu, în 2013 am asistat la dezbaterea pentru deblocarea oportunităţilor industriale şi stabilirea unei strategii pentru dezvoltarea competitivităţii, pune mare accent pe politica energetică. Anul trecut, ediţia a fost marcată de prezenţa economistului de renume mondial Jeremy Rifkin, care puncta: “E nevoie de o viziunea economică nouă în UE. Trei elemente trebuie avute în vedere: comunicaţiile, energia şi logistica. UE trebuie adaptată pentru a permite a 3-a revoluţie industrială”.

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: