miercuri, 27 mai 2015

Mogherini – despre ameninţarea eurosceptică si viitorul UE

Federica Mogherini declara acum câteva zile că rezultatele alegerilor prezidențiale din Polonia, alegerile municipale din Spania, precum și știrile din Grecia și Marea Britanie, sunt un motiv pentru proiectul UE să fie regândit.

Cum Duda, care este în prezent membru al Parlamentului European, dar şi membru al unui partid naţional care reprezintă o forță eurosceptică afiliată Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), ar trebui să dea de gândit.  În plus, sunt voci, care pe bună dreptate, spun că schimbarea președintelui Poloniei ar putea duce în cele din urmă la o schimbare în politica externă a Poloniei, în special în ceea ce privește Uniunea Europeană.

La fel, în Spania, alegerile regionale și locale au marcat creșterea de noi forțe politice eurosceptice şi anti-austeritate, şi auzim tot mai mult de „Podemos” şi „Ciudadanos” în dezbaterile analiştilor politici europeni.

Şeful Afacerilor Externe UE sublinia că, pe fondul confruntărilor dintre pro-europeni şi eurosceptici, pentru a salva proiectul fondatorilor UE e necesară o regândire a existenţei europene. Se impune aşadar să lansăm, mai mult decât oricând, o serioasă dezbatere despre viitorul UE!

Dan LUCA / Bruxelles

Niciun comentariu: