duminică, 12 martie 2017

Viitorul UE vãzut de la București


În luna martie 2017 am petrecut din nou 10 zile în România. Ultima datã fusesem în București în noiembrie 2016, iar mesajul prezentat atunci este încã de actualitate.


Punctul forte al deplasãrii din România a fost susţinerea, pentru al 4-lea an consecutiv, a cursului "European Media and the Public Sphere" masteranzilor în Comunicare și Afaceri europene de la SNSPA. Foarte plãcutã interacţia cu studenţi români, francezi și moldoveni pentru a decripta Bruxelles-ului european, acum la ceas de cumpãnã pentru UE.
 

Pe  9 martie 2017, m-am aflat din nou în studioul Radio France International de la București, fiind invitatul lui Ovidiu Nahoi la emisiunea Decriptaj. O discuţie de 40 de minute despre subiecte contemporane precum: 5 scenarii pentru viitorul UE, Brexit, mandatul noului președinte american, politica de securitate și aparare a UE, relaţiile comerciale mondiale, Industry 4.0, rolul pe care îl joacã sau nu România în UE. Celor interesaţi de aceste dezvoltari le recomand înregistrarea interviului.
 

Am rãspuns cu mare plãcere prietenilor de la Institutul European din România de a participa pe 10 martie 2017 la o dezbatere despre “Europa tinerilor, tinerii Europei!”, un bun prilej de a discuta despre realizãrile celor 30 de ani pentru programul Erasmus. Foarte bune schimburile de idei cu Ana Birchall, Ministru delegat pentru afaceri europene, Ministerul Afacerilor Externe; Alina Bârgăoanu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative; Gabriela Drăgan, Director General, Institutul European din România; Monica Calotă, Director, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale sau Vlad Dan Cherecheș, Președinte, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Mi-am adus contribuţia prin a explica rolul Asociaţiei Studenţilor Europeni (AEGEE-Europe) în lansarea programului în 1987, dar și prin a prezenta cum a fost perceput programul de mobilitãţi europene acum 20 de ani în România – eu fiind atunci membru al Comitetului Director studentesc de la Bruxelles. Am lansat și o temã de reflecţie tinerilor despre rolul generaţiei Erasmus în guvernarea UE. Cu siguranţã studenţii aflaţi în salã vom avea idei si pe acest palier...
 

Dan LUCA, București/Bruxelles

Niciun comentariu: